Lengyel tüntetőkről szerzett adatokat elemzett Szócska

Egészségügyi dolgozók a Facebookon szervezkedtek, a kommunikáció a volt államtitkárhoz került.

Buzna Viktor
2017. 06. 27. 19:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lengyel egészségügyi dolgozók Facebook-magánbeszélgetéseiről készített elemzést Szócska Miklós egykori egészségügyi államtitkár – írja a Wprost lengyel lap. Az Index hírportállal közösen készült cikkükben állítják, a jelenleg a Semmelweis Egyetem digitális egészségtudományi intézetét vezető volt politikus a lengyel kormány megbízásából készített elemzést – adathalászmódszerrel –, aminek célszemélyei egy gyermekkórház sztrájkoló nővérei voltak. Tavaly májusban indultak a lengyel tiltakozások. Konstanty Radziwill egészségügyi miniszter először nem akart az érintettekkel szóba állni, azzal támadta a nővéreket, hogy az egész akciójuk csak a pénzről szól, és nem etikus.

Ám a lengyel egészségügyi minisztérium taktikája nem vált be. A cikk szerint Beata Szydlo lengyel kormányfő igyekezett megnyugtatni a kedélyeket, ám közben „segítséget kért Orbán Viktor volt államtitkárától”.

Az viszont nem egészen világos, hogy Szócska Miklós pontosan miként tett eleget a segítségkérésnek. Egy kapcsolatháló látható az Indexen közölt fotón; a neveket azonban személyiségi jogokra hivatkozva, kitakarták. A cikk szerint a volt államtitkár ilyen gráfokkal modellezte a lengyel egészségügyi ápolók zárt Facebook-csoportjában zajló kommunikációt. Szócska Miklós az Index megkeresésére nem cáfolta, hogy a varsói kormány megkeresésének eleget tett volna. Hivatalos felkérés azonban elmondása szerint nem történt, ahogy végül szerződés sem született. – Csak szakmai, kollegiális beszélgetések folytak az adatbányászat lehetőségeiről – mondta a hírportálnak az egykori államtitkár. Szócska Miklós felajánlotta, hogy szívesen elemeznének egy aktuális lengyel egészségpolitikai folyamatot, és ennek apropóján került szóba a sztrájkoló ápolónők facebookos tevékenységének vizsgálata. Elmondta, a lengyel féltől kapott különféle adatok hiányosak voltak, ezért aztán valós, kimerítő elemzéseket nem is készíthettek ezekből. Az adatok alapján, amelyeket a lengyel fél adott át, néhány gráf készült csupán. Ezeket Szócskáék aztán el is küldték a partnereknek, ám ők nem mutattak irántuk semmilyen érdeklődést. – A folyamatok további elemzéséhez szükség lett volna lengyelül tudó szakértőkre, de mivel ilyenek nem voltak, a vizsgálatot nem folytatták – állította az Index megkeresésére az exállamtitkár.

Nem derült ki, pontosan milyen dokumentumra hivatkozva készülhetett a tényfeltáró cikk. Ezért megkerestük a lengyel Wprost újságíróját, Anna Gielewskát, de az elemzés részleteiről ő sem adott további információt. Azt viszont hangsúlyozta: az általa megszerzett dokumentumból kiderül, a magyar expolitikus személyes információkhoz jutott hozzá, amelyek forrása továbbra is rejtély számára. Az újságíró felvette a kapcsolatot a tavaly tüntető egészségügyi dolgozókkal, akik azonnal felismerték, hogy a zárt csoportjukban zajló kommunikációról készült elemzés, ami pedig arra utal, hogy a Szócska Miklóshoz került információ a csoport megfigyeléséből származott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.