Londoni terrortámadás: az ellenség a kapun belül van

Belpolitikai pengeváltás a brit ellenzék vezére és Theresa May miniszterelnök között. Délutáni összefoglaló.

Földi Bence
2017. 06. 05. 14:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra sem közlik a szombat éjjel történt londoni terrortámadás elkövetőinek kilétét a hatóságok „műveleti szempontok” miatt. Azt azonban hangsúlyozzák: tudják, kikről van szó. Mint ismert, vasárnap tizenkét személyt vettek őrizetbe a terrorcselekménnyel kapcsolatban. Hétfőn folytatták a házkutatásokat London keleti városrészeiben.

A Scotland Yard azt feltételezi, hogy nem külföldi terroristák követték el a támadást, hanem hazai eredetű veszélyről volt szó. A nyomozás a hatóságok szerint gyorsan halad, a vizsgálat kiderítette azt is, hogy a gázolásos merénylethez használt Renault furgont az egyik támadó bérelte nem sokkal a terrorcselekmény előtt. Azt is felderítik, hálózatról volt-e szó.

Mint ismert, az Iszlám Állam terrorszervezet vállalta magára vasárnap késő este a szombat éjjeli londoni gázolásos és késeléses merényletet. „Az Iszlám Állam harcosainak egy alakulata hajtotta végre a tegnapi londoni támadást” – olvasható a dzsihadista terrorszervezet szócsöveként működő hírügynökség, az Aamák közleményében.

Szombat éjjel egy fehér furgon gyalogosokat ütött el a London hídon. A jármű ezután a Borough Market nevű piachoz hajtott tovább, ahol három férfi kiszállt és sok embert megkéselt. A merénylőkkel a Scotland Yard terrorellenes osztagának nyolcfős egysége végzett nyolc percen belül, összesen ötven lövést leadva a három terroristára. Az akcióban véletlenül lövés ért egy civilt is, de állapota a rendőrség tájékoztatása szerint nem súlyos. A merényletben összesen heten hunytak el, 48 személyt kórházba szállítottak. A halálos áldozatok között egy francia és egy kanadai állampolgár is van, a sérültek között is van hét francia, valamint egy további francia állampolgárt még keresnek.

A manchesteri pokolgépes és a márciusi londoni merényletet követően ez már a harmadik olyan terrortámadás az idén Nagy-Britanniában, amelynek elkövetőjeként az Iszlám Állam jelentkezett. A terrorszervezet ugyanakkor előszeretettel vállal magára olyan merényleteket is, amelyek elkövetői nem a tagjai, de tettüket az iszlamisták ideológiája inspirálta.

Cressida Dick, a Scotland Yard főparancsnoka ezzel kapcsolatban a BBC-nek hétfőn elmondta azt is, hogy az elhárító szolgálatok 2013 óta 18 terrortámadási kísérletet hiúsítottak meg, és az azóta eltelt időszakban naponta átlagosan egy embert vettek őrizetbe a terrorelhárítási műveletek keretében. Kijelentette: nagyon jó a hírszerzési munka is, és ennek révén a szolgálatok rendszeresen meg tudják akadályozni a készülő merényleteket. Mint mondta, a március vége óta Nagy-Britanniában elkövetett három terrorcselekményt nem külföldről irányították, a merényletek tervezése „jórészt hazai súlypontú” volt. A Scotland Yard vezetője szerint a londoni Westminster hídon március 22-én elkövetett – a szombatihoz hasonló jellegű – gázolásos és késeléses merénylet óta az elhárító szolgálatok öt további merényletkísérletet hiúsítottak meg. Hangsúlyozta: ezeknek, és az elmúlt három hónap három terrortámadásának „vannak nemzetközi dimenziói”, de a nagy-britanniai terrorfenyegetettség jelentős részben nem külföldi eredetű.

– Kicsit örülök, hogy már egy ideje kocsival közlekedek Londonban, ugyanis korábban mindennap a London hídnál szálltam át. Egyébként oda szoktam járni ebédelni, vacsorázni, gintonikozni – mesélte lapunknak az évek óta Londonban élő, sétahajó-vállalatnál dolgozó Marianna. Állítása szerint annak ellenére, hogy egyre gyakoribbá válnak a terrortámadások az Egyesült Királyságban, elhatározta, nincs értelme félelemben élnie. – Mert pont ez a céljuk. Ugyanúgy elmegyek bevásárolni, plázába, moziba, ráadásul egy hajón dolgozom a Temzén. Óvatos vagyok, de nem fogok négy fal közé zárkózni. Részt vettem egy terrorellenes kurzuson is, a folyón dolgozóknak ez kötelező. Lesz, ami lesz – jelentette ki Marianna, aki szerint a június 8-i előre hozott választásra is lehet hatása az újabb merényletnek. Mint mondta, a May-párti kommentelők egyből meggyanúsították Jeremy Corbynt azzal, hogy „ezekkel – mármint a terroristákkal – tárgyalna”.

Eközben Jeremy Corbyn a kampány eddigi legkeményebb kijelentésére szánta el magát: felszólította a konzervatív miniszterelnököt, Theresa Mayt, hogy mondjon le, mert részben őt tartja felelősnek a terrortámadásokért.

Amint arról a London híd közelében lakó Kriszta is beszámolt lapunknak, valóban téma jelenleg a választásra készülő szigetországban, hogy May még belügyminiszterként megszorító intézkedésekre kényszerült, az egészségügyben és a rendvédelemben létszámleépítés történt. Ám a megszorításokra pont Corbyn elődjei miatt volt szükség. – A kétezres évek elején a Munkáspárt sok pénzt elherdált, majd jött az afganisztáni háború, 2005-ben pedig a terrortámadás a londoni metróban, ezek és következményeik rengeteg költséggel jártak, amelyekből a 2010-ben hatalomra került konzervatívok szerettek volna lefaragni – indokolták meg Krisztának elmondása szerint a vele beszélgető londoni választók a megszorításokat. Tátrai Kriszta hangsúlyozta: sokan emlékeznek még erre, így nem értik, miért támadja most Corbyn és a Munkáspárt a konzervatívokat. – A bevándorlásellenes hangulat felkorbácsolása kevés szavazatot hozhat az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP), mert mindenki tudja, hogy az ellenség már a kapun belül van, nem annak túloldalán – fogalmazott.

Theresa May miniszterelnök egyébként egy hétfői nyilvános beszéde után Londonban kellemetlen kérdéseket kapott a rendőrséget korábban érintő megszorító intézkedésekről a jelen lévő újságírók soraiból. A brit miniszterelnök válaszában azzal érvelt, hogy a Munkáspárt árnyék-belügyminisztere 2015-ben szintén a rendőrség büdzséjének mérsékelt csökkentését támogatta (5-10 százalékos csökkentést, szemben az akkor az asztalon lévő tory javaslatokkal, amelyek 25-40 százalékról szóltak – mint ahogy erre a The Guardian cikke rámutat). A miniszterelnök egyben hangsúlyozta: a rendőrségnél és a titkosszolgálatoknál rendelkezésre állnak a megfelelő források. Theresa May a sajtó képviselőinek azt is kijelentette, hogy Jeremy Corbyn alkalmatlan a miniszterelnöki posztra.

A kampány során egyébként volt 20 százalékos előnye is a Konzervatív Pártnak a Munkáspárttal szemben, ez május második felére 8-10 százalékosra olvadt, a manchesteri terrortámadást követően pedig a legtöbb közvélemény-kutatónál tíz százalék alá csökkent. A toryk nem lehetnek biztosak már abban sem, hogy önállóan képesek lesznek megszerezni az alsóházi képviselői helyek többségét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.