Londoni tűzvész: még mindig nem tudni, hányan voltak az épületben

Tizenhétre nőtt a halálos áldozatok száma.

MTI
2017. 06. 15. 10:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dany Cotton tűzoltóparancsnok a BBC televíziónak csütörtökön elmondta: a tűzoltó-alakulatok már bejárták és röviden átvizsgálták a Grenfell Tower minden a huszonnégy emeletét, de egyelőre nem lehetséges az épület teljes körű átkutatása, mert különösen a peremrészei szerkezetileg nem biztonságosak.

Hozzátette: előző reggel, a tűzvész csúcspontján komolyan tartott attól, hogy a toronyház összeomlik. „Mindannyian emlékszünk a 9/11 rettenetére” – mondta a 2001. szeptember 11-ei amerikai merényletsorozatra utalva. Abban a merényletben a terroristák két eltérített utasszállító repülőgépet vezettek a New York-i Világkereskedelmi Központ felhőkarcolóinak, amelyek nem sokkal később összeomlottak.

A londoni tűzoltóparancsnok csütörtöki nyilatkozata szerint jelenleg „egyáltalán nem lehet tudni” még azt sem, hogy hányan tartózkodhattak a százhuszonhét lakásos épületben a tűzvész idején. Elmondta: az áldozatok számának megállapítását nehezíti, hogy sokan élhettek egyedül a házban, akikről nem tudható, hogy éppen hol voltak, a jelenleg eltűntként kezelt lakók közül pedig sokan lehetnek a tűzvész után kialakított közösségi ellátó központokban, illetve kórházban.

Dany Cotton elmondta: tűzoltó-pályafutása során még soha nem látott ilyen gyorsan terjedő épülettüzet. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy túlságosan korai lenne a találgatás a tűzvész okairól, ezt a következő hónapok alapos vizsgálatának kell majd kiderítenie.

A parancsnok elmondta azt is, hogy az oltás és a mentés során kilenc tűzoltó könnyebben megsérült. Hozzátette: a fizikai sérüléseknél sokkal aggályosabbnak tartja, hogy a történtek hosszabb távon milyen mentális hatást gyakorolnak a helyszínre vonult tűzoltókra, mivel ők olyasmiket láttak és hallottak, amiket korábban soha. Cotton részletesebben nem beszélt erről, de kijelentette, hogy az oltásban részt vevő tűzoltóknak szakértői segítséget nyújtanak a trauma feldolgozásához.

A londoni tűzoltóság közölte, még csütörtökön is hatvan tűzoltó és nyolc autó dolgozott a kiégett épületnél. A közlemény szerint a következő feladat az épület szerkezeti megerősítése annak érdekében, hogy megkezdődhessen az alapos átkutatás.

Stuart Cundy, a Scotland Yard területileg illetékes parancsnoka, aki a rendőrségi vizsgálatot vezeti, csütörtöki sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy tizenhétre nőtt a halálos áldozatok száma az eddig hivatalosan nyilvántartott tizenkettőről. Cundy szerint a rendőrség arra számít, hogy az áldozatok száma ennél is magasabb. A rendőrtiszt szerint hosszasan elhúzódó vizsgálatra kell számítani a tűz okának és az áldozatok tényleges számának kiderítéséig.

Dany Cotton, aki szintén részt vett a sajtótájékoztatón, ehhez hozzátette, hogy az épület állapota miatt hetekig eltarthat, mire az áldozatok száma ismertté válik.

Stuar Cundy hangsúlyozta: semmiféle jel nem utal arra, hogy a terrorizmusnak köze lenne a szerencsétlenséghez.

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtöki tájékoztatása szerint harminchét sérült részesül még kórházi kezelésben, tizenheten közülük kritikus állapotban vannak.

A tűzvész helyszínét csütörtökön felkereste Theresa May miniszterelnök. II. Erzsébet királynő nyilatkozatban fejezte ki elismerését a tűzoltóknak és a többi életmentő szolgálat tagjainak a tanúsított hősiességért, azért, hogy életüket kockára téve mentettek másokat.

A királynő unokája, Vilmos herceg – az Egyesült Királyság majdani uralkodója – és felesége, Katalin cambridge-i hercegné adománnyal járult hozzá a tűzvész sérültjeinek és károsultjainak megsegítésére létrehozott alapítványhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.