Magyarország vette át a V4 soros elnökségét

A lengyel kormányfő szerint az egész EU-nak a visegrádiakhoz hasonlóan kellene fejlődnie.

MN
2017. 06. 19. 17:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Uniónak a visegrádi országcsoporthoz hasonlóan kellene fejlődnie – jelentette ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnök hétfőn a Varsói Királyi Várban, ahol ünnepélyes keretek között átadta Magyarországnak a V4 soros elnökségét. „Azt szeretnénk, hogy az EU oly gyorsan fejlődjön, mint a V4-csoport: biztonságosan, gyorsan. Figyeljen oda lakosai ügyeire” – fogalmazott az MTI tudósítása szerint a lengyel kormányfő.

Szydlo úgy vélekedett, hogy a V4 az elmúlt évben „látható és befolyásos résztvevője volt az EU jövőjéről folytatott vitának”, hangja „erős és hallható” volt, „sok európai számára viszonyítási ponttá lett, amelyre a kontinensünket összekötő értékekhez való ragaszkodás a jellemző”. A V4-ek között is előfordulhatnak nézeteltérések, de „ez természetes, mivel minden államnak megvannak a maga céljai, szuverén országok vagyunk”.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök az ünnepségen azt mondta: sem a gazdasági számokat, sem a biztonságot, sem a kulturális életet, sem pedig a demokrácia minőségét nézve nincs semmi szégyenkeznivalója Közép-Európának. Az Európai Unió nagyot nyert azzal, hogy felvette tagjai közé a közép-európai államokat, és „sokat is várhat még a jövőben ettől a régiótól” – mondta.

A kormányfő szerint ma Európában „együttműködés-deficit” van, és hiányzik a cselekvés egysége, ami felértékeli a visegrádi országokat. Orbán életerős, közös célokkal rendelkező, cselekvőképes országokból álló régióként jellemezte Közép-Európát, amely szerinte tartósan is Európa leggyorsabban fejlődő régiója maradhat.

Magyarország július 1-jével veszi át a V4 soros elnöki tisztségét, amely 2018. június végéig tart.

A visegrádi együttműködés 1991-ben kezdődött Antall József miniszterelnök kezdeményezésére, akkor még három ország közt – Csehszlovákia 1993-ban vált szét. Az alapötletet egy középkori, 1335-es találkozó adta, amikor Károly Róbert magyar király Visegrádon tanácskozott III. Kázmér lengyel és Luxemburgi János cseh uralkodóval.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.