Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia

Megbuktatták saját kormányukat a román szociáldemokraták

A bukaresti parlament elfogadta a bizalmatlansági inditványt, amely Sorin Grindeanu menesztéséhez vezetett

2017. 06. 21. 10:46
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megszavazta szerdán a bukaresti parlament a román balliberális koalíció által a saját kormánya ellen beterjesztett bizalmatlansági indítványt. A kormánybuktató előterjesztésre 241-en voksoltak, ami 8-cal több a szükséges 233-nál – ennek eredményeképpen megszűnik a Sorin Grindeanu vezette kabinet mandátuma.

Az ellenzéki alakulatok, valamint a koalíciós pártokkal a parlamentben együttműködő Romániai Magyar Demokrata Szövetség honatyái távol maradtak a két ház együttes ülésén rendezett vitáról, és nem is szavaztak. Bár két nappal ezelőtt még úgy tűnt, hogy a magyar szervezet a kisebbségi jogok bővítését elősegítő törvénytervezetek elfogadása fejében hozzájárul a kormány megbuktatásához, a média és a politikusok részéről megnyilvánuló nacionalista hangulatkeltés nyomására a szociáldemokraták elálltak a kisebbségeknek kedvező intézkedésektől. Ennek nyomán az RMDSZ úgy döntött: nem vesz részt a törvényhozás ülésén.

A rendkívül feszült hangulatban, heves vádaskodások közepette lezajlott parlamenti vitát megelőzően Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke tett egy utolsó kísérletet a válság feloldására, és újfent – az elmúlt két hét során sokadszorra – lemondásra szólította a miniszterelnököt. Sorin Grindeanu azonban erre most sem volt hajlandó, ugyanakkor elutasította azt a felkérést is, hogy vállaljon el miniszteri bársonyszéket a majdani kormányban. Az alsóház elnöki posztját is betöltő Dragnea újfent azzal érvelt, hogy a fél évvel ezelőtt megalakult kabinetnek azért kell távoznia, mert a negyedét sem teljesítette a választási programban rögzített célkitűzéseknek.

„Úgy döntöttünk, hogy őszinték leszünk a párttal, de elsősorban a választókkal szemben, és nem teszünk úgy, mintha minden a legnagyobb rendben lenne. Bár felruháztuk az 1989-es rendszerváltás utáni legambiciózusabb kormányprogram megvalósításának feladatával, a Grindeanu-kabinet nem teljesített a reményeinknek megfelelően” – hangoztatta a román szociáldemokraták erős embere. Ezzel szemben Grindeanu – aki miniszterelnöki kinevezéséig a Temes megyei közgyűlést irányította – kijelentette, ma sem fér a fejébe, miként jutott oda Románia legnagyobb politikai pártja, hogy a saját kormánya ellen nyújtson be bizalmatlansági indítványt. A kormányfő szerint maguk a baloldali választók sem értik a pártvezetés hozzáállását, hiszen Liviu Dragnea májusban még azt mondta: állampolgárként és a PSD vezetőjeként egyaránt elégedett a kabinet teljesítményével.

Egyébként a román koalíció vezetősége elutasította azt a javaslatot, hogy a honatyák titkosan adják le szavazatukat. Attól tartva, hogy képviselői és szenátorai esetleg árulást követnek el, Liviu Dragnea pártelnök személyesen felügyelte, párttársai milyen színű golyókat dobnak az előkészített urnákba; az alakulat már napokkal ezelőtt előrebocsátotta, hogy automatikusan kizárja azokat a honatyákat, akik a bizalmatlansági indítvány ellen szavaznak.

A román szociáldemokraták számára a Grindeanu-kabinet menesztése ellenére sem vezet kikövezett út az új kormány megalakításáig, mivel a miniszterelnököt – a parlamenti többséggel rendelkező koalíció javaslata alapján – Klaus Iohannis államfő nevezi ki. Elemzők szerint a jobbközép államfő esetleges akadékoskodásán túlmenően egyértelműen számolni kell a román baloldali alakulat szakadásával.

A Román Akadémia különben a bizalmatlansági indítvány vitájára időzítve rukkolt elő magyarellenes hangvételű állásfoglalással, tiltakozva a javaslat ellen, hogy március 15-e hivatalos ünnep legyen Romániában. A bukaresti tudományos köztestület annak apropóján tett közzé nyilatkozatot honlapján, hogy a román szenátus közigazgatási szakbizottsága hétfőn elfogadta az RMDSZ törvénytervezetét, amely március 15-ét a romániai magyarság hivatalos ünnepévé nyilvánítaná. Állásfoglalásában a Román Akadémia elnöksége felszólította a román politikai osztály képviselőit, ne sértsék meg „több tízmillió román lelkét, ne csúfolják meg azt az évet, amikor a független, modern Nagy-Románia százéves létének megünneplésére készülnek a románok szerte a nagyvilágban”.

És ez még nem minden: Klaus Iohannis államfő kedden este Berlinben – az RMDSZ és a román balliberális koalíció közötti tárgyalásokra utalva – kijelentette: nem lehet alkudozni az etnikai alapú autonómiáról, ez ugyanis szerinte „nemkívánatos dolog” Romániában.

Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője aberrációnak nevezte az elnök nyilatkozatát, leszögezve: senki nem folytat tárgyalást etnikai alapú területi önrendelkezésről.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.