Megtorpant „a lázadás éve”, de rövid életű lehet May új kormánya

Rosszul számolt a brit miniszterelnök. Hosszú távon a brexit meghiúsulását is hozhatja az eredmény.

Földi Bence
2017. 06. 09. 15:54
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May eltaktikázta magát, de kormányfő marad – ez a csütörtöki brit választás mérlege. A Konzervatív Párt vezetője nem szerzett abszolút többséget a brit alsóházban, miután nem sikerült 326 mandátumot összehozni. Jeremy Corbyn, a megerősödött Munkáspárt vezetője lemondásra szólította fel Mayt, de a politikus ennek nem tett eleget, hanem kisebbségi kormányt alakított. Theresa May sikeresen megegyezett az északír protestáns, konzervatív Demokrata Unionista Párttal (DUP), amelynek tíz alsóházi képviselőjével fontos ügyekben együttműködnek majd a toryk a jövőben.

A brexitnépszavazást követően a politikai szerencsejátékba belebukott David Cameron miniszterelnök utódjává a Konzervatív Párt választotta Mayt, aki emiatt kevésbé erős legitimációval futhatott neki a brexittárgyalásoknak. Az idén tavaszra komoly előnyre tett szert a közvélemény-kutatásokban, ezért hat héttel ezelőtt elérkezettnek látta az időt arra, hogy kiírja az előre hozott választást. Eleinte úgy tűnt, földcsuszamlásszerű győzelmet is arathat, ám May eltaktikázta magát. Nem kizárólag a brexit témájával kampányolt, hanem bedobott például olyan társadalompolitikai elképzeléseket is, amelyektől a közfelháborodás miatt visszalépni kényszerült. Hiba volt May részéről az is, hogy igyekezett biztosra menni, és a közvetíteni kívánt bátor, erős, női miniszterelnök imázsával összeegyeztethetetlen módon a brit hagyományoktól eltérően nem vett részt a televíziós vitákon. Politikai értelemben is „rosszul jött” a kampány alatti két terrortámadás is, hiszen ellenfele, Jeremy Corbyn ezeket összeköthette azon létszámcsökkentésekkel, amelyeket még May belügyminisztersége alatt hajtottak végre a rendőrségnél.

A választás után nem csak a konzervatívok szomorkodhattak. Képviselői helyeket veszített a Skót Nemzeti Párt is, amely ugyan első helyen végzett Skóciában, de gyengülése azt eredményezheti, hogy Nicola Sturgeon skót miniszterelnök egyelőre nem erőlteti, hogy újabb népszavazást tartsanak a skót függetlenségről. Sturgeon elődje, Alex Salmond nem jutott be a brit alsóházba. Érdekesség, hogy a Skóciában eddig nem kifejezetten erős toryk megelőzték képviselői helyek tekintetében a térségben többnyire jól teljesítő Munkáspártot. Mindenkinél komolyabb pofont kapott az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP), amely a számukra sikeres tavaly nyári brexitreferendum óta szétesett, és elvesztette legfontosabb témáját. Két évvel ezelőtt egy képviselője lett, a szavazatok több mint tíz százalékát szerezte meg, most egyetlen képviselője sem lett, és kétszázalékos eredményt tudott felmutatni. Nem csoda, hogy a párt vezetője, Paul Nuttall pénteken bejelentette lemondását. Korábbi elnöke, a Donald Trump amerikai elnökkel jó kapcsolatot ápoló – s emiatt az FBI érdeklődését is felkeltő – Nigel Farage ugyanakkor visszatérne a nagypolitikába.

A saját körzetében csak a harmadik helyen végző Nuttallhoz hasonlóan a Liberális Demokrata Párt korábbi vezetője, Nick Clegg is szomorkodhatott. A David Cameron toryjaival 2010 és 2015 között koalícióban kormányzó Clegg – aki miniszterelnök-helyettes volt ezen időszakban – csak a második lett, így nem jutott be az alsóházba. A libdemek összességében viszont jól teljesítettek, a Munkáspárthoz hasonlóan ők is több képviselői helyet szereztek, mint két éve. A Munkáspárt jó eredményéhez nemcsak az járult hozzá, hogy képesek voltak kihasználni a toryk ballépéseit, hanem az is, hogy sikerrel mobilizálták a fiatalokat, akik viszont nagy arányban voksoltak a baloldali alakulatra.

Utóbbit emelte ki lapunknak az Oxfordban élő közgazdász, Róna Péter is. Szerinte ugyan a kilépési szándéknak mély gyökerei vannak a brit társadalomban, a fiatal generációk elutasítják, ennek eredménye jött ki az előre hozott választáson. – A fiatalok nem akarnak hallani arról, hogy ne lehessen minden akadály nélkül elszaladni Rómába vagy egyetemre járni Leuvenben – mondta Róna, aki szerint ez a generáció nem tudja elképzelni magát a nemzetállamok Európájában, amely Orbán Viktor magyar miniszterelnök víziója is. A közgazdász úgy gondolja, hogy a populista hullám után a brit választás is jelzi, hogy megtorpant „a lázadás éve”.

A tervek szerint június 19-én kezdődő, az Európai Unióból való kilépésről szóló tárgyalássorozaton Róna Péter szerint a May-kormányzat tárgyalási pozíciója nem a korábban hangoztatott kemény brexit, hanem az enyhe vagy puha brexit lesz. Mint mondta, az uniónak óvatosan és jóindulatúan kell tárgyalnia, bemutatva, hogy a brexittel mit veszíthetnek a britek. Róna Péter úgy gondolja, a May-kormány rövid ideig, mindössze hat–kilenc hónapig lesz hatalmon, addigra a brexittárgyalások során megismert következmények miatt a közvélemény is inkább bennmaradáspárti lesz, és a Mayt feltehetőleg követő munkáspárti kormány akár a brexit felfüggesztéséről is dönthet. – Ez még nem valószínű, de lehetséges – mutatott rá a közgazdász. Akárhogy lesz is, az bizonyosnak látszik Róna szerint, hogy Nagy-Britannia ráhatása a kontinensre radikálisan csökkent. – Nincs hitelt érdemlő miniszterelnöke, nincs hitelt érdemlő kormánya, így megy Brüsszelbe – jelentette ki Róna, aki úgy gondolja, Európára német hegemónia vagy a német–francia tengely uralma köszönthet. – Megvalósul a kétsebességes Európa, beindul az erőteljes integráció azok körében, akik részt akarnak venni benne. Akik viszont okoskodnak, kimaradnak – zárta szavait az Oxfordban élő közgazdász.

Változatlan személyi összetétellel alakult meg péntek este az új brit kormány belső kabinetje. A Downing Street bejelentése szerint továbbra is Philip Hammond tölti be a pénzügyminiszteri tisztséget, Amber Rudd a belügyminiszter, Boris Johnson a külügyminiszter, Sir Michael Fallon maradt a védelmi minisztérium élén, és David Davis vezeti a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások irányítására létrehozott tárcát.

Theresa May a BBC televíziónak nyilatkozva péntek este elnézést kért azoktól a volt konzervatív képviselőktől, akik a választáson elveszítették alsóházi mandátumokat, és „akik ezt nem érdemelték meg”.

Arra a kérdésre, hogy megfordult-e a fejében a lemondás gondolata, a kormányfő kitérően azt mondta: a Konzervatív Párt szerezte a legtöbb képviselői helyet az alsóházban és a legtöbb választói szavazatot. „E kritikus időszakban, a nemzet érdekében a kormányalakítás a kötelességünk, és én ezt fogom tenni” – fogalmazott Theresa May. Megerősítette, hogy a tervezett időpontban, június 19-én megkezdődnek az Európai Unióval a brit EU-tagság megszűnésének feltételeiről szóló tárgyalások.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.