Merkel szabadkereskedelmi megállapodást sürget az Egyesült Államokkal

A kancellár kijelentése kevéssé várt fordulat a május végi brüsszeli NATO-csúcs és G7-találkozók után.

MN
2017. 06. 06. 17:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tíz nappal azután, hogy Angela Merkel megbízhatatlan szövetségesnek jellemezte a Donald Trump vezetése alatt álló Egyesült Államokat, a német kancellár szabadkereskedelmi megállapodásokkal mélyítené a transzatlanti kapcsolatokat. Merkel ma az észak-németországi kereskedelmi és ipari kamarák szövetségének (IHK Nord) közgyűlésén tartott beszédében közölte, tovább kell fejleszteni Németország és az Egyesült Államok szoros gazdasági kapcsolatait, és újra meg kell indítani a tárgyalásokat az Európai Unió és az Egyesült Államok tervezett szabadkereskedelmi megállapodásáról. Ez kevéssé várt fordulat a május végi brüsszeli NATO-csúcs és G7-találkozók után. A kancellár nem volt elragadtatva a Donald Trumppal folytatott tárgyalásoktól, azokat követően arról beszélt, az Európai Uniónak a jövőben önállóbban kell fellépnie a világpolitika színpadán.
A kezdeményező magatartás tehát az elsők között éppen Washingtonra irányul, s a szabadkereskedelmi megállapodásokat veszi célba. Merkel szerint az EU és Kanada megállapodása, a CETA megmutatta, hogy a „modern” szabadkereskedelmi megállapodások hozzájárulhatnak a magas szintű szociális, ökológiai és fogyasztóvédelmi szabványok megerősítéséhez. – Világszerte iránymutató szabványok, standardok alakulhatnak ki, ha sikerül szabadkereskedelmi megállapodást kötni az olyan meghatározó, „nagy piacok” között, mint az európai és az amerikai – mondta Angela Merkel. Bár a CETA-t valamennyi uniós tagállam aláírta, egyelőre csak Lettország és az Európai Parlament ratifikálta. Vagyis a sokat vitatott egyezmény pozitív következményeiről egyelőre nincsenek gyakorlati tapasztalatok, Merkel lelkesedése ezért korainak tűnik.
Hírportálok beszámolói alapján a német kancellár a szeptemberi szövetségi parlamenti választás után folytatná a tárgyalásokat. Kiemelte, hogy a világ legfejlettebb ipari államait és legnagyobb feltörekvő országait összefogó G20 csoport soros német elnökségének legrangosabb találkozóján, a júliusi hamburgi G20-csúcson elfogadandó zárónyilatkozatban rögzíteni kell a nyitott piacok és a szabadkereskedelem elvét. – A kereskedelem szabadsága és a piacok nyitottsága alapvető a jóléthez, a gazdasági növekedéshez és a foglalkoztatottság bővítéséhez – mondta Angela Merkel. Hozzátette, az EU-ban a kereskedelempolitikai kérdésekben illetékes Európai Bizottság arra törekszik, hogy minél hamarabb elkészüljék az EU és Japán szabadkereskedelmi megállapodása. Meg kell gyorsítani az EU és India között kötendő megállapodásról kezdett tárgyalások folyamatát is, és elő kell mozdítani a beruházási tevékenység szabályozásáról szóló EU–Kína-megállapodás ügyét is.
– Ezért szegülünk szembe a protekcionista tendenciákkal, amelyek rövid távon sikerre vezethetnek ugyan, de közép- és hosszú távon kártékonyak – mondta a német kancellár.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.