Nem csak a brexit lehet a tétje a brit választásnak

Részben a söripar miatt szavaznak mindig csütörtökön. Az európai baloldal sorsán is változtathat az eredmény.

Földi Bence
2017. 06. 08. 17:57
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön tartják az Egyesült Királyságban az előre hozott választást. A két évvel ezelőtti parlamenti választás eredményeképpen összeállt alsóház mandátuma eredetileg 2020-ban járt volna le. Ám Theresa May miniszterelnök hat héttel ezelőtt úgy döntött, előre hozott választással kívánja megerősíteni legitimációját, miután a brexitnépszavazást követően nem országos választás útján, hanem a kormányzó Konzervatív Párt döntése értelmében lett az akkor távozott David Cameron utódja. A voksolás egyfordulós, egyéni választási körzetekben a voksok relatív többsége is elegendő a 650 képviselői hely egyikének megszerzéséhez.

A nap maga több szempontból is érdekes: egyrészt azért, mert 1918 előtt nem egyetlen napon, hanem akár egy hét különböző napjaira leosztva adták le voksaikat a szavazópolgárok. Ám az első világháború végén változtattak, azóta csak négyszer nem csütörtökön volt a választás. Hogy miért pont ekkor? Péntekenként kapták a szavazók a fizetésüket, sokan egyből kocsmába indultak az összeggel. Mivel a söripar akkor még a konzervatívok kezében volt, a kocsmárosok könnyen befolyásolhatták a szavazókat. Nem lehetett vasárnap vagy az azt követő napokon sem a voksolás, mert az egyházak befolyásoló erejétől is féltek. Így esett csütörtökre a választás napja, és a hagyománytisztelő britek tartják is magukat ehhez, annak ellenére, hogy ma már felmérések szerint a brit szavazókra a televízió hat leginkább. Négyből három brit ezt tartja a politikai döntései szempontjából legfontosabb befolyásoló tényezőnek. Emiatt is érdekes volt Theresa May döntése: a Konzervatív Párt vezetője nem vett részt tévévitákon ebben a kampányban.

A munkanap ellenére a brit választásokon hagyományosan magas a részvétel, az utóbbi száz évben 1918-ban volt a legalacsonyabb, 57,2 százalékos, míg 1950-ben a legmagasabb, 83,9 százalékos, két éve 66,4 százalékos volt. A legtöbb szavazókört iskolában, közösségi házban alakították ki, de korábban lehetett pubokban, iskolabuszokban és mosodákban is voksolni. Postai úton is van lehetőség szavazni, 2015-ben az összes voks 16,4 százaléka így érkezett be. A választási regisztráció az előző, 2015-ös voksoláshoz képest sikeresebb volt, félmillióval többen, 46,9 millióan jelezték, hogy részt vennének csütörtöki országos választáson. E tekintetben külön siker volt, hogy a fiatalok (18–24 évesek) magasabb számban regisztráltak, mint korábban, egymillió új szavazó jöhetett ebből a korosztályból. Ez a Munkáspártnak lehet hasznos, hiszen a fiatalok körében ők húsz százalékkal népszerűbbek, mint a toryk.

Ha már fiatalok: a legifjabb megszavazott képviselő 13 éves volt az Egyesült Királyságban, Christopher Monckot 1667-ben választották meg. A mostani választáson a jelöltek harminc százaléka nő, két éve az arány alacsonyabb volt (26 százalék), de ez azzal magyarázható, hogy akkor összességében sokkal többen akartak a brit alsóházba bejutni. Számokat tekintve most kevesebb nő indul (983), mint 2015-ben (1036). Glasgow Centralban csak nők indulnak, de összesen több mint száz olyan választókerület akad, ahol nem indult nő, ez mintegy 7,5 millió szavazópolgárt érint. Érdekesség, hogy a brit választókerületek nem ugyanakkorák, már ami a választók számát illeti: a legnagyobb százötezres, a legkisebb huszonegyezres – utóbbi Jeremy Corbyn felségterülete. A legtöbb jelölt, 15 fő pedig Tony Blairrel együtt indult 2005-ben, Sedgefieldben.

A választásnak több tétje is van, hiszen a toryk és a munkáspártiak eltérő nézetekkel rendelkeznek például a brexittel kapcsolatban, ugyanakkor felmérések kimutatták, nem csak e kérdés dönt arról, melyik pártra szavaznak az emberek. Emellett fontos kérdést dönthet el a választási eredmény az európai baloldal sorsával kapcsolatban is: Jeremy Corbyn példáját sokan követendőnek tartják a kontinensen, az eredmény az ő hozzáállásukon is változtathat. Az eredménytől függetlenül biztos, hogy az új kormány komoly kihívások előtt áll a közelgő brexittárgyalások, valamint az Egyesült Királyság egyben tartása miatt is, hiszen Skócia függetlenségének kérdése ismét napirendre kerülhet.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.