Nőtt a menekültek elfogadottsága Bécsben

A Der Standard című osztrák lap szerint a menekültközpontok közelében élők véleménye változott jelentősen.

MTI
2017. 06. 08. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felmérést végző SORA közvélemény-kutató intézet megállapítása szerint a menekültekkel való kapcsolattartás segít az előítéletek és a félelmek leépítésében.

Az intézet Bécs város megbízásából végzett kutatása az utóbbi hónapokban, 1600 lakos megkérdezésével készült. A válaszadók közül 600-an a fővárosban található hat menekültbefogadó központ egyikének közelében laknak. A felmérés megállapítása szerint elsősorban az ő viszonyuk változott meg jelentősen a menekültekhez.

A bécsi lakosság mintegy 50 százaléka elfogadja a szomszédságában élő menekülteket, 8 százalék még egy háztartásban is lakna velük. A megkérdezettek mindössze 12 százaléka tagadná meg a menekültek befogadását Ausztriába. Jellemzően a befogadó központok közelében élők elfogadóbbak.

Míg a táborok létesítését megelőzően 44 százalék támogatta a befogadóhelyek megnyitását, és 22 százalék tiltakozott ellene, üzemelésük óta már 14 százalékra csökkent az elutasítók száma, a létesítmények mellett pedig csaknem 70 százalék áll ki.

A válaszadók 93 százaléka szerint az országba érkező menekülteknek kötelező lenne megtanulniuk németül, a kiskorúak azonnali oktatását mintegy 90 százalék helyeselte.

A felmérés szerint a város lakosainak 60 százaléka már adakozott a menekülteknek, 8 százalék részt vett menekülteket támogató tüntetésen, 1 százalék pedig bevándorlók ellen szervezett demonstráción.

A Der Standard csütörtöki száma azt is közölte, hogy az osztrák költségvetési tanács előrejelzése szerint 2018-ban várhatóan 2,7 milliárd euróval (nagyjából 840 milliárd forint) terheli meg a költségvetést a menekültek ellátása, ami 300 millió euróval (mintegy 93 milliárd forint) több kiadást jelent majd, mint idén.

Ugyanakkor jelenleg feleannyi menedékkérelem érkezik az osztrák hatóságokhoz, mint egy évvel korábban. A belügyi minisztérium közlése szerint 2017 első négy hónapjában mintegy 8400, 2016 hasonló időszakában 18 600 menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában.

A lapban az is olvasható, hogy mivel időbe telik a menekültek munkaerőpiaci elhelyezkedése, emelkedik a folyósított szociális támogatások összege.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.