Öböl menti viszály: Trump telefonon egyeztetett a szaúdi királlyal

Nem győzik finomítani az amerikai elnök Twitter-bejegyzéseit.

MTI
2017. 06. 07. 6:23
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Fehér Ház közlése szerint Trump kedden, washingtoni idő szerint a kora délutáni órákban telefonon tárgyalt Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi királlyal.

Az amerikai elnöki hivatal közleménye szerint a két vezető „a terrorista szervezetek finanszírozásának és a térség valamennyi országában a szélsőségesség terjedésének megakadályozása érdekében teendő alapvető lépéseket” vitatta meg.

A beszélgetés során az amerikai elnök annak fontosságát emelte ki, hogy „az Öböl Menti Együttműködési Tanács egységes fellépésének sorsdöntő szerepe van a terrorizmus legyőzésében és a térség stabilitásának elősegítésében”.

Donald Trump kedden több Twitter-üzenetben is foglalkozott a Katar körül kialakult feszültséggel. Az egyik bejegyzésben támogatni látszott Katar elszigetelését, azt hangoztatva, hogy pár nappal ezelőtti közel-keleti látogatása során, amikor a radikális ideológiák finanszírozásának beszüntetéséről beszélt, több arab ország vezetője Katarra mutatott. Másik mikroblogbejegyzésében pedig a Szaúd-Arábia és egyes öböl menti államok által Katar köré vont blokádról azt jegyezte meg: „lehet, hogy ezzel kezdődik a terrorizmus rémségeinek vége”. Hozzátette azt is, hogy szaúdi vizitje máris „kifizetődik”.

Az elnök Twitter-bejegyzései után a kormányzat tisztségviselői – észlelve a bejegyzések esetleges diplomáciai károkozását – egymás után tették közzé nyilatkozataikat.

A Pentagon (védelmi minisztérium) szóvivője, Jeff Davis dicsérte Katart „a regionális biztonság iránti tartós elkötelezettségéért”, és mert biztosítja a Dohához közeli al-Udeid légi támaszpontot az amerikai hadsereg számára. Az Egyesült Államok ugyanis erről a légibázisról indítja hadműveleteit Szíriába, Irakba, Jemenbe és Afganisztánba, illetve a szíriai Rakka elleni hadműveletben is döntő szerepe van a légi támaszpontnak. Jeff Davis újságírói kérdésre válaszolva hangsúlyozta: nem ő a megfelelő ember arra, hogy megválaszolja, vajon Katar valóban támogatja-e a terrorizmust.

Heather Nauert, a külügyminisztérium szóvivője hasonlóképpen nyilatkozott, bár hozzátette: „elismerjük, hogy Katar erőfeszítéseket tesz terrorcsoportok pénzelésének leállítására”.

A Fehér Ház szóvivője, Sean Spicer jelentéktelenebbé igyekezett tenni az elnöki Twitter-bejegyzésben foglaltakat: arra emlékeztetett, hogy „az elnöknek nagyon-nagyon konstruktív megbeszélése volt a katari emírrel Rijádban”.

Dohában az Egyesült Államok katari nagykövete, Dana Shell Smith Twitter-üzenetben is közzétette a nagykövetség közleményét, amely Katar „nagyszerű partnerségét és igazi előrehaladását” méltatja a terrorizmus finanszírozásának megállításában.

Szaúd-Arábia tíz feltételt támasztott Katarnak, ezeket az emírségnek teljesítenie kell 24 órán belül a diplomáciai kapcsolatok helyreállításához Rijáddal – állította kedden a Sky News Arabia hírtelevízió saját diplomáciai forrásokra hivatkozva. Ugyanez a tévé egy órával később egy „öböl menti országban tartózkodó” forrásra hivatkozva azt közölte, hogy Katar számára nem szabtak feltételeket.

Az először idézett diplomáciai források szerint a feltételeket a szaúdi fél átadta a diplomáciai viszályban közvetíteni próbáló kuvaiti emírnek, aki a nap folyamán Dzsiddában a királyság vezető tisztségviselőivel tárgyalt. A feltételek között a beszámoló szerint szerepel, hogy Doha szakítsa meg diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, utasítsa ki az országból a Muzulmán Testvériség és a Hamász szervezetek összes tagját, valamint fagyassza be a radikális iszlamista szervezetek folyószámláit a katari bankokban. Ezenkívül Szaúd-Arábia követeli, hogy a dohai székhelyű al-Dzsazíra hírtelevízió azonnal változtasson a szerkesztőségi politikáján, és cserélje le vezetőségét. A Sky News Arabia kedd hajnalban közölte azt is, hogy Mauritánia is megszakítja diplomáciai kapcsolatait Katarral.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.