Orosz hekkertámadás érte az amerikai szavazógépek szoftverének gyártóját?

Az NSA titkos jelentésére hivatkozva számolt be erről a The Intercept nevű portál. A Kreml mindent tagad.

MN
2017. 06. 06. 10:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szóban forgó NSA-dokumentumot egy névtelen forrás bocsátotta a portál rendelkezésére. A kiszivárogtatás azonban nem zajlott zökkenőmentesen, az igazságügyi minisztérium közleménye szerint az amerikai hatóságok gyorsan megtalálták a tettest. A The Intercept-el kapcsolatban álló huszonöt éves NSA alkalmazottat, Reality Leigh Winner-t letartóztatták. A The New York Times cikke szerint a szivárogtatót ráadásul a kicsempészett dokumentumot közlő hírportál buktatta le. Az NSA kérésére a szerkesztők átadták a Winnertől korábban kézhez kapott, kinyomtatott, szigorúan titkos dokumentumot. Ennek segítségével a titkosszolgálat le tudta szűkíteni a gyanúsítottak körét, majd Winner hivatali email postafiókját megvizsgálva meg is találták a bizonyítékot. A szivárogtató ugyanis az NSA-nél használt postafiókjáról levelezett a hírportállal.

Julian Assange, a Wikileaks portál alapítója védelmébe vette Winner-t. Arra kérte a közvéleményt, támogassák őt, meg kell ugyanis becsülni minden olyan „nem az elithez tartozó informátort”, aki támogatja az átláthatóságot. A tömegek szimpátiáját azonban a fiatal szivárogtató aligha nyeri majd el. Kiderült ugyanis, hogy Winner a korábbi demokrata párti politikus, Bernie Sanders szenátor támogatója, miközben Donald Trump amerikai elnökkel kicsit sem szimpatizál. Ezt a letartóztatott titkosszolga Facebook adatlapjáról szűrték le angol nyelvű hírportálok. Pártpolitikai motiváltsága mellett Winner mártíromságát nehezítheti az is, hogy támogatója az Észak-Amerikai Iszlám Közösségnek is.

Pedig a titkosszolgának állt, baloldali aktivista kétség kívül fontos anyagot adott át a The Intercept-nek.

A május 5-i keltezésű dokumentum az eddigi legrészletesebb kormányzati összefoglaló arról, amit az orosz befolyásolási kísérletről tudni lehet.

A jelentés szerint az orosz hekkertámadások a korábban feltételezettnél még súlyosabban érinthették az amerikai választási rendszert. Az NSA egyértelműen, minden kétséget kizáróan azt állítja, hogy az orosz katonai hírszerzés áll a támadások mögött.

Vlagyimir Putyin orosz elnök ezzel szemben azt mondta a múlt héten, hogy az orosz állam sohasem volt részese hekkertámadásoknak, és arra utalt, hogy egyes „hazafias” hekkerek egyénileg intézhettek támadásokat.

Az NSA-dokumentum nem tartalmaz arra vonatkozó következtetést, hogy a befolyásolási kísérlet vajon gyakorolt-e tényleges hatást a választás végeredményére, és a jelentés szerzői leszögezik: a hekkerek eredményességét illetően még sok minden továbbra is felderítésre vár.

Az oroszok feltételezhetően a regisztrált választók adatbázisához próbáltak hozzáférni. A terv az volt, hogy magukat egy szavazógépekhez használt szoftver gyártójának álcázva rávegyenek helyi választási tisztviselőket arra, hogy megnyissanak egy fertőzött Word-dokumentumot, és így a hekkerek ellenőrzése alá kerültek volna a fertőzött számítógépek. A hiteles álca megteremtéséhez a támadók először egy szoftvergyártó vállalat – valószínűleg a floridai VR Systems – belső számítógépes rendszerébe törtek be adathalász e-mailek segítségével 2016 augusztusában. Az NSA szerint a vállalat hét alkalmazottját vették célba, közülük feltételezhetően egy embernek a belépési profiljához hozzá is férhettek a hekkerek.

A VR Systems nem magát a szavazógépet állítja elő, hanem olyan szoftvert és eszközöket, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a választás folyamán regisztrálni és ellenőrizni tudják, ki az, aki szavazásra jogosult. Honlapja szerint a cégnek összesen nyolc szövetségi állammal van szerződése.

Két hónappal később – röviddel a választás napja előtt – újabb adathalász e-maileket küldtek ki összesen 122 amerikai választási tisztviselőknek egy fiktív e-mail-címről a VR Systems egy alkalmazottja nevében. Ezekhez az elektronikus levelekhez egy trójai vírust tartalmazó Word-dokumentumot csatoltak, amelynek megnyitása révén a hekkerek lényegében teljes hozzáférést nyerhettek a fertőzött gépekhez. A címzettek valószínűleg a választói regisztrációs rendszer koordinálásával foglalkoztak.

A The Intercept által ismertetett NSA-jelentés szerint azonban nem egyértelmű, milyen eredménnyel járt a támadás, és nem lehet tudni, hogy ténylegesen milyen adatokhoz juthattak hozzá az orosz hekkerek.

A Kreml azonnal visszautasította a hírportálon megírt vádakat.

Dmitrij Peszkov szóvivő szerint a The Intercept vádja nem bizonyított, és érvekkel nincs alátámasztva. – Ezen állításon felül, amely abszolút nem felel meg a valóságnak, semmilyen más információt nem láttunk, és semmilyen érveket nem hallottunk, amelyek alátámasztották volna ezen információ hitelességét. Ennek megfelelően határozottan visszautasítjuk annak a lehetőségét, hogy ez megtörténhetett – mondta. Peszkov kijelentette, hogy ő maga nem olvasta azt az amerikai titkosszolgálati (szigorúan titkos) jelentést, amelyre az amerikai média hivatkozott.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.