Öt év tartózkodás után járna brit letelepedés a brexitet követően

Körvonalazódik, hogy a brexit után jó hangosan becsapódik Nagy-Britannia ajtaja a munkavállalók előtt.

Kuthi Áron
2017. 06. 26. 15:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letelepedésért kell folyamodnia és egy, az azt feltüntető külön okmányt kell majd igényelnie annak a 3 millió uniós állampolgárnak, aki a jövőben tartósan Nagy-Britanniában szeretne tartózkodni és az ottani juttatásokból részesülni. A belügyi tárca tervei szerint az új eljárás az ország uniós kilépése után lépne érvénybe. A hétfői bejelentés nem volt váratlan, Theresa May kormányfő múlt hét csütörtökön a brüsszeli uniós állam- és kormányfői csúcson megígérte, hogy az Egyesült Királyság kilépése után is az országban maradhatnak azok az uniós állampolgárok, akik még a kiválás előtt érkeztek. A javaslata azonban nem aratott tetszést, mert valójában nem tartalmaz vonzó feltételeket, továbbá rendkívül hosszas bürokratikus folyamatba kényszeríti az ott letelepedni kívánó EU-s állampolgárokat. 

Az ország teljes kiválása – jelenlegi állapot szerint 2019. március 29. – után még egy alku tárgyát képező hosszúságú periódus állna rendelkezésre arra, hogy az uniós állampolgárok visszamenőlegesen ötévnyi folyamatos nagy-britanniai tartózkodást tudjanak igazolni. A letelepedett státusra irányuló eljárás már értelemszerűen azokra a vendégmunkásokra is kiterjed, akik a tavaly június 23-i brexit-népszavazás óta kérvényezték letelepedésüket, ennek a nagyjából 150 ezer embernek tehát meg kell ismételnie az eljárást. A tervek szerint a jövőben egyedül a letelepedési kérvény elindítása után nyílna meg az út a társadalombiztosítás, a szociális juttatások, a nyugdíjjogosultság elérése vagy a brit állampolgárság kérvényezése felé. A letelepedés kérése 2019. március végéig opcionális, onnantól viszont kötelező lesz a megadott két év türelmi idő alatt. Az viszont már most biztos, hogy aki a brexit után kezdi meg a papírozást, sokkal nehezebb feltételek elé kerülhet. A belügyi tárca ugyanakkor közölte, több eljárásrendet is elképzelhetőnek tart, a mostani csupán egy megoldási javaslat a sok közül a nem brit állampolgárok jogi státusának megállapítására. 

Az írek szerencsések, mert bár uniós állampolgárok, a két ország közötti sajátos kis-Schengen-zóna miatt ebben az egész eljárásban nem kell majd részt venniük.

A tervezet szól arról is, hogy mindezek ellenére az EU-tagság megszűnése után az ott letelepedni vágyó EU-s állampolgárok nem esnének az Európai Bíróság hatálya alá. A tervezet csak névlegesen kötődik a kormányzó konzervatívok vállalásához, hogy az évi 335 ezerről százezerre csökkentsék a bevándorlók számát, ugyanis lehetetlen kiszámítani, a még életbe sem lépett szabályozás milyen hatást fog kifejteni a bevándorlási hullámra. 

Az új szabályozás egyik alapelve az is, hogy a brit kormány nem kíván családokat szétszakítani. Azok a családtagok, akik a brit EU-tagság megszűnése előtt csatlakoznak letelepedett státusra jogosult EU-állampolgár hozzátartozójukhoz, öt év után szintén folyamodhatnak letelepedett státusért.

Az intézkedés rengeteg magyart is érinthet, hiszen Nagy-Britanniában a legóvatosabb becslések szerint is legalább 100 ezer honfitársunk él. Más számítások korábban az ötödik, sőt a második legnépesebb magyar városként is emlegették Londont. Jonathan Kott korábbi brit nagykövet az indexnek adott interjújában már 2012-ben arról beszélt, hogy 100-200 ezer magyar élhet csak a fővárosban, és azóta valószínűleg csak tovább nőtt a számuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.