Részben sikeres volt, részben nem a Fidesz kommunikációja

A magyarok elsöprő többsége az Európai Unió tagjaként látja az ország jövőjét. Merkelt nem szeretik.

Földi Bence
2017. 06. 15. 21:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közel egy éve zajlott brexitreferendumot követően az Európai Unió lakossága elkötelezettebb az unió mellett, mint korábban – derült ki a Pew Research Center közvélemény-kutatásából. Az amerikai intézet lapunknak megküldött adatai alapján hiába nyilatkozta csütörtökön Nigel Farage, az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) volt vezetője, a brexit egyik fő felelőse a kormánypárti Magyar Időknek, hogy a magyaroknak „ki kellene lépniük, ha szuverén állam akarnak lenni”, a lakosság nem osztja a véleményét.

A magyarok elsöprő többsége, 77 százaléka az Európai Unió tagja szeretne maradni,

igaz, abban komoly megosztottság mutatkozik, hogy kell-e népszavazást tartani az ország uniós tagságáról. A magyarországi felmérés 944 ember személyes megkérdezésével készült március 11-e és április 4-e között, reprezentatív az ország lakosságára nézve, és 4,7 százalékos a hibahatár. Így kijelenthetjük, hogy a tavaly tavaszi felméréshez képest hibahatárnál nagyobb mértékben, összesen kilenc százalékkal (37-ről 28-ra) csökkent azok aránya, akik nem kedvelik az Európai Uniót Magyarországon. Eközben az EU-t kedvelők aránya 61-ről 67 százalékra nőtt (a fiataloknál összesen 81 százalék kedveli az EU-t, azaz van generációs különbség is).

Úgy fest, nem vált be a kormány Brüsszel-ellenes kampánya.

Magyarországon kívül Franciaországban, az Egyesült Királyságban, Görögországban, Hollandiában, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban és Svédországban végezték el a felmérést. Az országok együtt mintegy nyolcvan százalékát adják az EU népességének és 84 százalékát az unió gazdasági teljesítményének. A megkérdezettek 18 százalékos átlaga látná szívesen országát az EU-n kívül, de a lakosság többsége (53 százalékos átlaga) szeretné hallatni a hangját egy referendum formájában.

Az említett országokban élők szerint az EU rosszul kezelte a migrációs helyzetet és a gazdasági kihívásokat, ezért több mint felük nemzetállami hatáskörbe delegálná ezeket a feladatköröket. Itt a magyaroknál jött ki a legnagyobb arány, 82 százalék, azaz a folyton szuverenitás-kérdésekről beszélő kormány itt át tudta adni üzenetét a lakosságnak.

Érdekesség, hogy a magyaroknak mindössze 42 százaléka látja jónak az ország gazdasági helyzetét

(ez ötszázalékos, hibahatáron túli növekedés az előző évben mérthez képest), 47 százalékuk szerint pedig az Európai Unió jól kezeli a gazdasági kihívásokat (36 százalék szerint nem). A migrációs helyzetet a magyarok 66 százaléka szerint rontotta el az EU, a hazai baloldaliak hajlamosabbak voltak jobb értékelést adni az uniónak (43 százalék volt elégedett), mint a jobboldaliak (23 százalék).

A brexitet a megkérdezett országokban élők mind az Egyesült Királyság, mind az Európai Unió számára rossz lépésként értékelik. A magyarok 67 százaléka szerint rossz lesz az EU-nak a brexit (átlag: 69 százalék), míg 41 százalékuk a britek számára is rossz hatást jósol (átlag: 55 százalék). Érdekesség, hogy a magyarok (és lengyelek) negyede nem akart vagy tudott választ adni utóbbi kérdésben.

A britek végletekig megosztottak: 48 százalékuk szerint rossz lesz nekik a brexit, 44 százalékuk szerint pedig jó.

Még egy területről derült ki a Pew Research Center felméréséből, hogy sikert aratott ott a Fidesz kommunikációs gépezete: a németek és Angela Merkel megítélése rosszabb idehaza, mint a többi országban mért átlag. A részt vett országok lakossága alapvetően kedveli Németországot (71 százalék), és abban is bízik, hogy a kancellár asszony Európa javát szolgáló döntéseket hoz majd (52 százalék) az átalakuló Európában, de sokan (49 százalék) már most úgy érzik, túl nagy hatása van az EU döntéshozására. A magyarok 69 százaléka kedveli Németországot, de csak 37 százalékuk bízik Merkelben – ennél alacsonyabb arány csak Görögországban jött ki (15 százalék). Érdekesség, hogy a legtöbb államban, még Németországban is a baloldaliak kedvelik jobban az egyébként kereszténydemokrata kancellárt.

A Pew felméréséből egyébként még egy érdekesség kiderül: három párttal kapcsolatos szimpátiára kérdeztek rá, a Fideszre, a Jobbikra és az MSZP-re. A Fidesz támogatottsága náluk 48 százalékos (ebből 10 százaléknak nagyon szimpatikus a kormánypárt), 42 százalékuk viszont elutasítja őket. Tavaly tavasszal 41:53 volt a kedveltség–elutasítottság arány a Fidesz esetében, mindkettő hibahatáron kívül van, azaz úgy fest, a kormánypárt sokakat képes lehetett visszacsábítani táborába. Az MSZP és a Jobbik támogatottsága viszont csökkent egy év alatt. A szocialistákat 19 százalék kedveli (tavaly: 28 százalék), 66 százalék elutasítja (tavaly: 64 százalék). A Jobbiknál az idei szimpátia-arány így alakult: 27 százalék kedveli (tavaly: 36 százalék), 58 százalék viszont nem (tavaly: 58 százalék).

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.