Százezer fölött a jemeni kolerások száma

789-en haltak meg eddig az arab országban pusztító járványban.

Molnár Csaba
2017. 06. 09. 14:13
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A WHO jelentése szerint április 27., a tavaly októberben kitört kolerajárvány újbóli erőre kapása óta összesen 101 820 kolerás megbetegedést regisztráltak Jemenben, és ezeknek nagyjából 0,7 százaléka, 789 megbetegedés volt halálos kimenetelű. Bár a járvány mortalitása nem nevezhető magasnak, a brit Oxfam jótékonysági szervezet becslése szerint így is minden egyes órában meghal egy kolerás jemeni – tudósít a The Atlantic.

Noha sokan azt gondolják, hogy a kolerát már évszázadokkal ezelőtt maga mögött hagyta az emberiség, ez egyáltalán nincs így. Évente átlagosan három-öt millió ember betegszik meg a világon, és 30 ezren meg is halnak kolerában. A betegség terjedését elsősorban az elégtelen higiéniai körülmények, leginkább a szennyezett ivóvíz segítik elő. Ilyenformán a kolera a harmadik világ országaiban, különösen a háború sújtotta övezetekben gyakori.

Jemenben minden adott a kolera terjedéséhez. Az arab térség legszegényebb országa, ahol több mint két éve dúl a polgárháború legújabb fejezete a Szaúd-Arábia által támogatott elnök, Abd Rabbuh Manszúr, és az irániak által pénzelt, a volt elnökkel, Ali Abdullah Szalehhel szövetségre lépett lázadók között. A háborúban eddig több mint tízezren haltak meg, milliók kényszerültek otthonuk elhagyására. A harcok miatt háromszáz kórházat zártak be vagy romboltak le, és általánosságban összeomlott az ország egészségügyi rendszere, víz- és csatornahálózata. Mindezek külön-külön is elegendők lennének a kolerajárvány tüzeléséhez.

Bár a kolerát ma már jól tudjuk diagnosztizálni és kezelni (így halálozási aránya nem túl magas), mindenféle közegészségügyi intézkedést megnehezít – ha nem tesz teljesen lehetetlenné – a polgárháború. A legrosszabb a helyzet Szanaában, a fővárosban, ahol miután április 27. és május 13. között 151-en haltak meg, rendkívüli állapotot léptettek életbe. A hatóságok sürgetik azokat az országokat, amelyek már korábban ígértek összesen 1,1 milliárd dollár értékű segítséget a járványellenes küzdelmekre, hogy váltsák be ígéretüket, és küldjék a segélyt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.