Szent a béke a CDU és a CSU között

Merkel népszerűségét megtépázták a viták, de továbbra is élvezi a németek támogatását.

Techet Péter
2017. 06. 11. 9:28
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Amikor néhány hete a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Bajor Keresztényszociális Unió (CSU) frakciója tartott sajtótájékoztatót, Horst Seehofer, az utóbbi párt elnöke az újságírók között foglalt helyet. Nem akart felülni Angela Merkel mellé a pódiumra, mert attól félt, hiába tudják mindketten uralni érzelmeiket, mégis születhetnek fotók, amelyeken a két politikus dühösen pillant egymásra. Okuk ugyanis volna erre bőven. Seehofer bajor tartományi miniszterelnökként a 2015-ös menekültválság idején Merkel egyik leghevesebb kritikusa volt.

Hiába alkot a CDU és a CSU egy pártszövetséget, s kormányoznak közösen, Seehofer Münchenből úgy viselkedett, mintha Merkel legfőbb ellenzéke volna. 2015 novemberében odáig ment a bírálatában, hogy egyenesen törvényszegéssel, alkotmányellenességgel vádolta meg Merkelt. A két politikus mindezek után valóban kerülte a közös fellépéseket, és viszonyuk eléggé hűvös lett.

Ám Seehofer elszámolta magát. Merkel népszerűségét ugyan rövid időre megtépázták a viták, alapjában véve mind összteljesítménye, mind menekültpolitikája továbbra is élvezi a német társadalom támogatását. Az idei év tartományi választásai pedig bebizonyították: Merkel a CDU-t győztes pártként fordíthatja rá az őszi országos választásokra. Szociáldemokrata kihívója, Martin Schulz folyamatosan zuhan a népszerűségi listákon, a szociáldemokraták (SPD) már a 30 százalékot sem érik el. Közben pedig a bevándorlásellenes Alternatíva Németországért (AfD) párt is visszaszorult. Tavalyi jelszavuk, miszerint „Merkelnek mennie kell”, már csak hét-nyolc százaléknyi embert szólít meg. Merkel uralja a politikai terepet, ráadásul minden irányban koalícióképes. Ugyanúgy elképzelhető számára a jelenlegi nagykoalíció folytatása az SPD-vel, mint egy tisztán jobboldali kormány alakítása a polgári szabad demokratákkal (FDP).

De az sem kizárt, hogy egy eddig csak két tartományban kipróbált modellt vezetne be Berlinben: az FDP mellett a Zöldeket is bevonná a kormányzásba. Akik már rég nem a ’68-as hippik, hanem elsősorban az urbánus, környezettudatos felső középosztály pártja. Az alakulatok színei (fekete CDU/CSU, sárga FDP, Zöldek) után Jamaica-koalíciónak nevezett összefogás gyakorlatilag a társadalmi közepet fedné le. Martin Schulz is az FDP és a Zöldek felé mozdulna el, mivel belátta, hogy a szélsőbaloldali Die Linke (Baloldal) még saját táborát is megosztja. Ám a jelenlegi tendenciák szerint Schulzéknak már matematikai esélyei is alig vannak bármiféle koalíciót illetően.

Merkel újbóli megerősödését természetesen Seehofer is észlelte. Míg eddig éppen vele szemben próbálta a CSU-t meghatározni, most már nem kérdéses számára sem, hogy a CSU Merkel maradásában érdekelt. Seehofer ma már attól sem fél, hogy közösen szerepeljenek. Sőt, a bajor kormányfő Merkelt május utolsó hétvégéjén a CSU hagyományos sörfesztiváljára, a müncheni Truderingbe is meghívta. És nemcsak a sör folyt, de a dicséretzuhatag is. A sörtől és a forróságtól izzadó Seehofer egekig magasztalta Merkel gazdaságpolitikáját, és többször is kiadta az új jelszót: „Egyértelműen Merkelért.” Miközben korábban Seehofer kaotikus állapotokra panaszkodott a német menekültpolitikában, most már úgy látja, „minden nagyon jól megy”. Tavalyi kirohanásait pedig letudta annyival, hogy „mi, bajorok békeszerető nép vagyunk, de azért a bajor oroszlánt rendszeresen kell etetni”. Seehofer új szerepet talált magának: Merkel kritikusából a legszorosabb szövetségese akarna válni.

Merkel a rendezvényen szintén úgy viselkedett, mint akit bajor földön soha nem sértettek meg. A színjátékba – ahogy a müncheni balliberális Süddeutsche Zeitung napilap jellemezte a találkozót – ő is belement. Talán a délelőtti söröskrigliktől is kicsit megoldottan méltatta a kancellár a CSU-t és Seehofert, akinek még a menekültügyben nyújtott tevékenységét is megköszönte. A sátorban pedig kétezer CSU-szimpatizáns csapkodta az asztalokat egyetértőleg. Talán éppen ugyanazok, akik tavaly ugyanitt még huhogtak Merkel nevére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.