Szigorúbb ellenőrzést vezet be a reptereken az USA

Fokozatosan vezetik be az új intézkedéseket.

MN
2017. 06. 29. 5:14
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tisztségviselők szerint így nem kell majd kiterjeszteni a laptopok, tabletek és más nagyobb elektronikai készülékek utaskabinba vitelére vonatkozó tilalmat, amelyet márciusban rendeltek el nyolc arab országra és Törökország tíz repülőterére vonatkozóan – írja az MTI.

John Kelly elmondta, hogy az új intézkedéseket, amelyek között „észrevehetők és észrevétlenek” is lesznek, fokozatosan vezetik majd be.

„A biztonság a legelső szempontom” – jelentette ki a belbiztonsági miniszter abban a beszédben, amelyet az Új Amerikai Biztonságért Központ rendezvényén mondott el.

Hozzátette, hogy minderre azért van szükség, mert terroristacsoportok újult erővel igyekeznek kárt okozni a légi közlekedésnek. „Ne tévedjünk: az ellenségeink folyamatosan azon dolgoznak, hogy új módszereket találjanak a robbanóanyagok álcázására, belső emberek toborzására és a repülőgépek eltérítésére” – mondta.

Az amerikai illetékesek a Reuters hírügynökségnek elmondták, hogy a légitársaságoktól meg fogják követelni az elektronikai készülékek és az utasok alaposabb átvilágítását, valamint robbanóanyagokra összpontosító átvizsgálását annak a naponta kétezer légi járatnak az esetében, amely a világ 105 országának 280 repülőteréről indul az Egyesült Államokba. Új intézkedéseket vezetnek be abból a célból is, hogy csökkenteni lehessen a beépített emberek által végrehajtott támadások veszélyét – fűzte hozzá.

Azoknak a repülőtereknek, biztonsági cégeknek és légitársaságoknak, amelyek nem fogadják el az intézkedéseket, vagy késlekednek a bevezetésükkel, egyéb korlátozásokkal kell számolniuk, köztük a laptopok felvitelének teljes tilalmával vagy akár az Egyesült Államokba irányuló járataik felfüggesztésével – mondta Kelly.

Hozzátette ugyanakkor, hogy a szövetségesekkel és a külföldi partnerekkel folytatott egyeztetések alapján az Egyesült Államok arra számít, hogy az új követelményeket minden légitársaság teljesíteni fogja.

A Guardian beszámolója szerint Kelly kitért arra is, hogy ezek az intézkedések nem az utolsó lépések a biztonság fokozásában.

A Reutersnek nyilatkozó amerikai illetékesek szerint a légitársaságoknak 120 napjuk lesz arra, hogy megfeleljenek az elvárásoknak.

Jelenleg 180 külföldi és amerikai légitársaságnak van az Egyesült Államokba közlekedő járata.

A Donald Trump elnök vezette amerikai kormány eredetileg azt mérlegelte, hogy egyes európai repülőterekre is kiterjessze az úgynevezett laptoptilalmat, utóbb azonban John Kelly többször is úgy nyilatkozott, hogy Washington más lehetőségeket is fontolgat.

Egyes légitársaságok azonban aggodalmuknak adtak hangot, mondván: a szigorítás nem csupán logisztikai problémákat jelentene, de bizonyos utazásokat meg is akadályozhat.

A változtatásokat azután vezetik be – írja az AP hírügynökség –, hogy az amerikai légiforgalmi hatóság júniusban közölte: új komputertomográfiás (CT) eszközöket tesztel a phoenixi Sky Harbor nemzetközi repülőtér egyik ellenőrző pontján.

A háromdimenziós képalkotásra és a képek forgatására alkalmas technológiát eddig is használták már a feladott poggyászok átvilágítására, de a CT-szkennerek magas ára és nagy mérete mindeddig megakadályozta, hogy az utaskabinba felvihető csomagok átvizsgálására is alkalmazzák.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.