Sztáliné az arany, Putyin csak a bronzra volt jó

Joszif Sztálint, az egykori Szovjetunió diktátorát tartják a világtörténelem legkiemelkedőbb személyiségének az oroszok.

MTI
2017. 06. 26. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joszif Sztálint nevezték meg a világtörténelem legjelentősebb személyiségeként az oroszok, akit megítélésük szerint holtversenyben Alekszandr Puskin és Vlagyimir Putyin követ a fontossági sorrendben – derült ki a Jurij Levada Független Elemzőközpont nyilvánosságra hozott felméréséből. 

A válaszadók 38 százaléka szerint a kommunista diktátor minden idők legjelentősebb alakja. A modern orosz irodalmi nyelv megteremtőjének tekintett költőt és a jelenlegi elnököt a válaszadók egyaránt 34 százaléka sorolta az első helyre. A megkérdezettek többet is megnevezhettek az általuk leginkább nagyra becsült személyiségek közül, az értékek végösszege ezért haladja meg a 100 százalékot.

A válaszadók 32 százaléka Lenint, a bolsevik forradalom és a szovjet állam első vezérét, 29 százalék pedig I. Péter cárt nevezte meg legnagyobbként, aki – mint vallják – „ablakot nyitott” Európára. A 2012-ben összeállított top 5-ös listán szereplő nevek ugyanezek voltak, csak a sorrendjük változott azóta. Sztálin 42, Lenin és I. Péter 37, Puskin 29, Putyin pedig 22 százalékot kapott akkor. Az 1600 fős, 18 évesnél idősebb mintán elvégzett idei felmérésben a világ első űrhajósát, Jurij Gagarint 20, Lev Tolsztoj írót 12, Georgij Zsukov marsallt, a második világháború legjelentősebb szovjet hadvezérérét 12, II. Katalin cárnőt és Mihail Lermontov költőt pedig a válaszadók 11 százaléka sorolta az első helyre.

A Levada-központ egy másik felmérése szerint az 1997-ben mért 34-ről idén májusra 12 százalékra csökkent azok aránya az orosz lakosság körében, akik szerint a Szovjetunió azért szenvedett hatalmas veszteségeket a náci Németország ellen folytatott háborúban, mert „a sztálini vezetés nem törődött az áldozatokkal. Alekszej Grazsdankin, a Levada-központ igazgatóhelyettese az RBK gazdasági lapnak nyilatkozva rámutatott, hogy amíg a 90-es években a sztálini korszakra a bűnök feltárásának fényében tekintettek vissza, addig a 2000-es évekre alábbhagyott a bírálat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.