Tízmilliárdan leszünk 2050-re: Kínát lehagyja India

A világlakosság növekedésének felét Afrika adja.

MN
2017. 06. 22. 10:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hét éven belül India lesz a világ legnépesebb országa, megelőzi Kínát, Nigéria pedig 2050-re a harmadik helyre kapaszkodik fel, maga mögött hagyva az Egyesült Államokat – írja az MTI az ENSZ szerdán kiadott legfrissebb jelentése alapján, amely szerint a világ lakossága az évszázad derekára megközelíti a 10 milliárdot.

A világszervezet szerint jelenleg a világon közel 7,6 milliárd ember él, és a számuk 2030-ra 8,6 milliárdra, 2050-re 9,8 milliárdra, a századfordulóra pedig 11,2 milliárdra nő. Évente körülbelül 83 millióval nő a Föld lakossága, és ez a növekedési tendencia várhatóan folytatódni fog, miközben a termékenységi ráta – amely a hatvanas évek óta folyamatosan csökken – a jövőben is visszaesést fog mutatni.

John Wilmoth, az ENSZ gazdasági és szociális ügyekkel foglalkozó hivatala népesedési osztályának igazgatója New York-i sajtótájékoztatóján elmondta, a jelentés 233 országban, illetve térségben összegyűjtött adatok elemzésével készült. Wilmoth szerint figyelemre méltó a lakossággyarapodás Afrikában: mostantól 2050-ig a világlakosság növekedésének felét ez a kontinens adja majd. A másik szélsőséges tendencia pedig Európában várható, ahol a lakosság lélekszáma az elkövetkező évtizedekben valamelyest csökkenni fog.

Az ENSZ-előrejelzés szerint a század derekáig a globális népességnövekedés felét mindössze kilenc ország: India, Nigéria, Kongó, Pakisztán, Etiópia, Tanzánia, az Egyesült Államok, Uganda és Indonézia fogja adni. Ez idő alatt legalább duplájára nő huszonhat afrikai ország népessége.

Nigéria jelenleg a világ hetedik legnépesebb országa, és ott a legnagyobb a lakosságnövekedés a tíz legnépesebb ország közül. A nyugat-afrikai ország már 2050 előtt megelőzi az Egyesült Államokat, és a világ harmadik legnépesebb országa lesz.

Jelenleg a világ legnépesebb országa Kína, 1,4 milliárd lakossal, de India, ahol jelenleg 1,3 milliárd ember él, 2024-re leszorítja az első helyről.

A termékenység szinte mindenütt a világon visszaesést mutatott az elmúlt években. Wilmoth szerint átlagban a nők 2,5 gyereket szülnek, de az arányszám erősen változó képet mutat. Európában a legalacsonyabb, 1,6-es volt a becsült termékenységi mutató az elmúlt időszakban, Afrikában a legmagasabb, ott átlagosan 4,7 gyereket szültek a nők.

A születési ráta a világ negyvenhét fejlett országában viszonylag magas maradt, az éves népességnövekedés pedig ezekben az országokban 2,4 százalékos volt, de az ENSZ szerint az elkövetkező évtizedekben ez a tendencia jelentősen lelassul. A negyvenhét fejlett országban körülbelül 1 milliárd ember él most, és 2050-re 1,9 milliárdra gyarapszik a lakosság.

John Wilmoth azt mondta, hogy egyre több országban csökken a termékenységi arányszám a 2,1-es szint alá, amely a népesség szinten tartásához szükséges. 2010 és 2015 között nyolcvanhárom országban, ahol a világ lakosságának a 46 százaléka él, ez a mutató 2,1 alatt volt.

A lakosságnövekedés lassulása mellett az alacsony termékenység az oka a lakosság elöregedésének. Az előrejelzés szerint a hatvan év felettiek száma a világon több mint kétszeresére, a jelenlegi 962 millióról 2,1 milliárdra nő 2050-re, és több mint háromszorosára 2100-ra, amikor eléri a 3,1 milliárdot. Európában már most is a lakosság negyede hatvan év feletti, és az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re eléri a 35 százalékot, majd körülbelül ugyanilyen marad az évszázad hátralévő részében is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.