Trump büszkélkedett a közel-keleti válsággal

Miközben Trump a Katar ellen indított puccsal büszkélkedik, Tillerson és a Pentagon is magyarázkodni kényszerült.

MN
2017. 06. 06. 18:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A közel-keleti utazásom alatt kijelentettem, hogy véget kell vetni a radikális iszlám pénzelésének. A vezetők ujjal mutogattak Katarra. És nézzék! – ezzel nyugtázta Donald Trump, hogy öt arab állam – Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek, Bahrein és Jemen – hétfőn megszakította minden kapcsolatát Katarral. Az akcióhoz később Líbia és a Maldív-szigetek is csatlakozott (a diplomáciai botrány részleteiről itt olvashat). Az Egyesült Államok elnöke Twitter-üzenetében arról is beszélt, hogy a közel-keleti ország kiközösítése a terrorizmus terjedésének végét jelentheti. Katar ugyanis, bár ezt az arab állam tagadja, az iszlám terrorizmus támogatója, amit az őt kiközösítő országok fel is rónak neki. Ahogyan azonban arra az AP hírügynökség felhívta a figyelmet, Kataron van az Egyesült Államok legnagyobb légi támaszpontja, ezért ha valóban Trump áll a szokatlan diplomáciai fordulat mögött, azzal Washingtont a válság közepébe sodorta. A katari amerikai légi támaszponton tízezer amerikai katona állomásozik, a bázis a térségért felelős amerikai parancsnokság székhelye. Kulcsfontosságú az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harcban, amelyet Szíriában és Irakban az Egyesült Államok vezette nemzetközi szövetség folytat, ez utóbbinak ráadásul Katar is tagja.

Hogy Trump ismét meggondolatlanul tweetelt, alátámasztja Rex Tillerson külügyminiszter korábbi bejelentése. Ausztráliai sajtótájékoztatóján kijelentette: az Egyesült Államok arra buzdítja az országokat, „üljenek le együtt”, és vitassák meg az átmenetileg felbukkanó vitás kérdéseket. – Ha bármilyen szerepet játszhatunk abban, hogy segítsük őket a kérdés megvitatásában, úgy véljük, fontos, hogy a Perzsa (Arab)-öböl menti Együttműködési Tanács (GCC) egysége megmaradjon – mondta az amerikai külügyminiszter a Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait, Bahrein és Katar alkotta országcsoportra utalva.

A védelmi minisztérium szóvivője nem kívánt reagálni Trump nyilatkozatára. Jeff Davis közölte, a Katar elszigetelésével járó válság nem befolyásolja az Egyesült Államok ottani katonai jelenlétét, és a védelmi minisztérium nem is szándékozik változtatni ezen.
Közben krimibe illő részlettel bővült a különös diplomáciai fiaskó. Miközben Trump igyekezett diadalként beállítani a közel-keleti válságot, a Financial Times megtudta: Katar mintegy egymilliárd dollár (290 milliárd forint) összegű váltságdíjat fizetett áprilisban a királyi család Irakban elrabolt tagjaiért. A londoni újság úgy tudja, a váltságdíj az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal kapcsolatban álló egyik szíriai fegyveres csoporthoz, valamint iráni biztonsági tisztségviselőkhöz folyt be.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.