Valószínűtlen nevű, hihetetlen múltú szivárogtató

Viharok az amerikai titkosszolgálatok körül: NSA-kiszivárogtatót tartóztattak le, beszélni készül a kirúgott FBI-főnök.

Zord Gábor László
2017. 06. 07. 5:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mintha valamely manapság népszerű, szuperrealisztikus amerikai tévésorozat tényfeltáró újságírónője vagy a titkosszolgálat laborjában halottak DNS-ével terroristákat leleplező csinos igazságügyi orvos szakértő nézne velünk farkasszemet – ennyire hihető figurának néz ki első pillantásra az a 25 éves hölgy, akinek a letartóztatását hétfőn jelentették be az amerikai hatóságok azzal összefüggésben, hogy egy hírszerző ügynökségnek dolgozó külső munkatársként titkos dokumentumokat szivárogtatott ki a sajtónak. Az Egyesült Államokban is roppant furcsának számító Reality Winner nevet viselő (szabad magyar fordításban: Valóság Nyertes) nyelvi elemző a georgiai Pluribus International Corporation cégnek dolgozott, amely az elektronikus lehallgatásairól elhíresült Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) megrendelése alapján végez bizonyos feladatokat.

Bár a vádemelés szövege ennyire nem pontosítja a bűncselekmény körülményeit, azért lehet nagy biztonsággal állítani, mert az igazságügyi minisztérium bejelentése előtt mindössze néhány órával jelent meg az Intercept hírportálon egy cikk, amely az NSA-tól szerzett, rendkívül friss, május 5-én keltezett dokumentumra hivatkozva azt állítja: 2016-ban az orosz katonai hírszerzés (GRU) hackertámadást intézett a szavazógépek szoftverét fejlesztő VR Systems cég ellen, illetve adathalász elektronikus leveleket küldött 122 amerikai választási tisztségviselőnek. Miután a vonatkozó iratot hatan nyomtatták ki az ügynökségnél, és közülük egyedül Winnernek nem volt erre biztonsági jogosítványa.

Az Intercept ráadásul május 30-án rákérdezett az NSA-nél a korábban postán, anonim forrásból kapott dokumentum hitelességére, s a hadseregben állítólag hat évet lehúzó fiatalt nem volt túl nehéz fülön csípni. Szombaton tartóztatták le Augustában, és tettéért akár tíz év börtönre is ítélhetik. Bár a vádakban nincs szó a motivációról, a Fox News átnézte a Winner által is használt közösségi médiumokon elérhető megnyilvánulásait, és ebből kiderül, hogy harcos környezetvédő beállítottságú személyről van szó, aki „ellenállást” szeretett volna Donald Trump elnökkel szemben. A testedzés-fanatikus, fárszi és pastu nyelveken beszélő, fiatal nő egy helyütt gúnyosan kommentálta Trump győzelmét, mondván: annak, hogy az „Oroszországi Föderáció Egyesült Államokja leszünk”, annyi haszna biztos lesz, hogy „az olimpiai súlyemelés lesz a nemzeti sport”. 

Bár az NSA-ről valóban súlyos információkat nyilvánosságra hozó, orosz menedékjogot élvező amerikai titkosszolgálati informatikus, Edward Snowden ügyével nem hasonlítható össze a mostani, a Wikileaks tényfeltáró szervezet alapítója, Julian Assange is a Winnerrel való szolidaritásra szólított. „Volt bátorsága segíteni a valóság megismerésében” – írta üzenetében.

A Kreml szóvivője, Dmitrij Peszkov határozottan visszautasította az Interceptben közölt állításokat, amelyek arra nem tértek ki, hogy az állítólagos orosz támadások eredményesek voltak-e. Bár korábbi megnyilvánulásaikban amerikai politikusok és titkosszolgálati vezetők többször is azzal vádolták Oroszországot, sőt személyesen Vlagyimir Putyin elnököt is, hogy beavatkozott a 2016. novemberi amerikai elnökválasztásokba Trump oldalán, azt eddig senki nem állította, hogy a szavazatszámlálásra ráhatása lett volna.

Winner ügye, illetve az időzítés annak fényében különös, mert a napokban nem ez az egyetlen amerikai titkosszolgálatokat érintő botrány, amely nagy figyelmet kelt. Az amerikai szenátus csütörtökön rendezi meg azt a nyilvános meghallgatást, amelyen a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Trump által egy hónapja kirúgott vezetője számol be a vonatkozó ügyekről. A választások idején James Comey Trumpnak kedvező döntést hozott azzal, hogy a felszínen tartotta a rivális demokrata jelölt Hillary Clinton e-mail-botrányát, ám az új kormány munkába állását követően vélhetőleg az orosz beavatkozással kapcsolatos vizsgálat miatt kényelmetlenné vált a személye. Olyan állítások is megjelentek, miszerint Trump személyesen kérte, hogy az emberei orosz kapcsolatait célzó vizsgálatokat fektesse.

Ha ezek a vádak igaznak bizonyulnak – Comey-nak csütörtökön lehetősége lesz a megerősítésükre vagy a tompításukra –, akkor Trump ellen sokak szerint alkotmányos elmozdítási eljárást (impeachment) lehetne megindítani. A Fehér Ház közben jelezte: Trump nem kíván élni az úgynevezett elnöki privilégiummal, amellyel visszatarthatná Comey-t a meghallgatáson való részvételtől.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.