A kínai cenzúra betalálta Micimackót

Egy Hszi Csin-ping-mém miatt került feketelistára a népszerű mesehős – számolt be róla a Financial Times.

Lakner Dávid
2017. 07. 16. 16:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Politikailag érzékeny témává vált Kínában a Micimackó, a cenzorok pedig már javában távolítják el a piros pólós medve képét az internetről – számolt be róla a Financial Times. Többek közt a kínai közösségi portálról, a Weibóról kerültek le a hétvégén a Micimackó-ábrázolások, de a WeChat beszélgetős oldalról is leszedik a rajzfilmfigurát mutató gifeket. 

Hogy miért? Hivatalos magyarázat nincs a cenzúrára, de úgy tűnik, egy Hszi Csin-ping-mém vezetett a feketelistára kerüléshez. Újra keringeni kezdett ugyanis az a képpárosítás, melyek egyikén Micimackó és Tigris látható, a másikon pedig Hszi Csin-ping kínai és Barack Obama egykori amerikai elnök, kísérteties hasonlóságot mutatva az előbbi kettőssel. 

A tiltás is része lehet az őszi kommunista párti kongresszusra való készülődésnek. „Ha történetileg nézzük, két dolgot nem engedélyeztek eddig: a politikai szerveződést és a politikai cselekvéseket. Idén viszont ezekhez hozzácsapták az elnökről való beszédet is” – fejtette ki a Pekingi Külföldi Tanulmányok Egyetemének médiaprofesszora, Hsziao Mu. Mint mondta, tud olyan internetes kommentátorokról, akiket egyenesen őrizetbe vettek, miután megjegyzéseket tettek Hszi Csin-pingre. Szerinte a Micimackó-cenzúra ennek az új hullámnak a része.

A kínai felhasználók jó része a napokban már nem is tudta posztolni a piros ruhás medvét: mint a Weibo tájékoztatott, illegális tartalmat próbáltak feltölteni. De nemcsak a képet tiltják, még a mackó nevének kínai betűkkel történő leírása sem engedélyezett. 

Nemrég a külföldi multinacionális cégek váltak nyugtalanná, miután szárnyra kaptak a híresztelések: a kormány teljesen blokkolni fogja a VPN-szolgáltatásokat (amelyekkel egyébként épp a blokkolást lehet kijátszani), így nem tudják majd elérni a Google-t és a hasonló oldalakat. A kínai vezetés viszont később cáfolta ezeket az információkat. 

A micimackós képpároknak egyébként már többéves története van Kínában. A tigrises párhuzam először 2013-ban jelent meg, hogy aztán egy évvel később már a japán miniszterelnökkel találkozó Hszi Csin-pinggel viccelődjenek. Utóbbi ismét Micimackó volt, Abe Sinzó pedig a folyton depressziós szamárra, Fülesre hasonlított a felhasználók szerint. 

A kínai internetes cenzorok amúgy is lendületben vannak mostanság: az elmúlt héten például a Nobel-békedíjas Liu Hsziao-po halála után indult be a törlési hullám. A Weibo ezúttal a „RIP” („rest in peace”, azaz „nyugodjék békében”) kifejezést tiltotta le teljesen, így próbálva megakadályozni, hogy a felhasználók gyászolják a börtönből nemrég kiengedett ellenzéki aktivistát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.