A lengyel elnök megvétózza a bírósági törvényt

Andrzej Duda kifogásolja, hogy vele nem egyeztettek a sokat vitatott igazságszolgáltatási törvényekről.

Kovács Áron
2017. 07. 24. 8:29
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Andrzej Duda lengyel elnök hétfőn bejelentette, hogy megvétózza a legfelső bíróságról és az országos igazságszolgáltatási tanácsról szóló törvényt. Korábban az államfő soha nem ment szembe saját pártja, a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) döntéseivel, de ebben az ügyben már előre jelezte, vétót emel, ha nem fogadják el a feltételeit.

Duda sajtóértekezletén kifogásolta, hogy a törvény előterjesztői nem konzultálták vele a tervezetről. Az elnök a lengyel alkotmányos hagyománytól idegennek nevezte a legfelső bíróságról szóló törvénynek azokat az előírásait, melyek alapján – mint mondta – „a főügyész beavatkozhatna a legfelső bíróság munkájába”. Az elnök jelezte, hogy két hónapon belül két új törvényjavaslatot készít, szakértők segítségével.

A szejm kormánypárti többsége a tiltakozások ellenére a múlt csütörtökön fogadta el a legfelső bíróságot átszervező javaslatot, a szenátus pedig péntek éjszaka. A sokat vitatott törvény megváltoztatja a Legfelesőbb Bíróság elnökének, illetve az egyes kamarák vezetőinek megválasztási rendjét, illetve lehetővé teszi, hogy nyugdíjba küldjék a jelenlegi főbírákat.

A törvény megváltoztatja az országos igazságszolgáltatási tanácsban (KRS) jelen lévő 15 bíró kinevezési rendjét is, és átalakítja a testületet: a bírák helyett ezentúl a szejm választaná a tagokat. Ennek jelentőségét az adja, hogy egyebek mellett ez a tanács tesz javaslatot a Legfelsőbb Bróság bíráinak kinevezésére és fegyelmi jogkört is gyakorol.

A voksolás előtt az ellenzéki pártok összesen 1300 módosító indítványt nyújtottak be a tervezethez főként azzal a céllal, hogy minél hosszabb időre elnyújtsák a törvényjavaslat vitáját – a szejm illetékes bizottsága azonban az összes ellenzéki módosító indítványt egy csomagban elutasította. A javaslat elfogadása után tüntetések kezdődtek, amelyek szombaton is folytatódtak. Gdanskban a demokrácia védelmére sürgette a tiltakozásokhoz csatlakozó Lech Walesa volt elnök, a Szolidaritás legendás alakja is.

A reformtervezetet korábban az Európai Bizottság is bírálta, mert annak „rendkívül negatív hatása lenne az igazságszolgáltatás függetlenségére, és fokozná a jogállamiságot érő rendszerszintű veszélyt az országban”, ha a jelenlegi formájukban fogadnák el a kifogásolt törvényeket. A bizottság még az EU-szerződés 7. cikkelye szerinti eljárás megindítását, vagyis az egyetlen igazi szankció bevetését sem zárta ki.

Az ellenzék elégedetlen, Kaczynski hallgat

Andrzej Duda lengyel elnöknek nem csak a két, az igazságügy átalakítását érintő törvényt, hanem  a harmadikat, a bíróságok szervezetéről szóló törvényt is meg kellene vétóznia – így reagáltak az elnök hétfő délelőtti bejelentésére a legnagyobb ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) politikusai. Az utóbbi törvényt aláírja az államfő, csak az országos igazságszolgáltatási tanácsot (KRS) és a legfelsőbb bíróságot érintő jogszabályokat nem.

A legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép PO nem volt elégedett a döntéssel. „Két elnöki vétó, az nem három” – jelentette ki a PO nevében a parlamenti sajtóértekezleten nyilatkozó Andrzej Halicki, utalva ezzel az utóbbi napokban szervezett ellenzéki tüntetések fő jelszavára, mely úgy hangzott: Háromszor vétó. Halicki úgy értékelte: a bíróságok szervezetéről szóló törvény megvétózása következménye kell, hogy legyen annak, ami az első két jogszabályról szóló döntést eredményezte. A politikus fájlalta azt is, hogy Duda korábban nem mutatott hasonló elszántságot az alkotmánybíróságra vonatkozó törvények elfogadásakor. Ezek miatt az Európai Bizottság tavaly jogállamisági eljárást indított Lengyelország ellen.

A szintén a PO nevében nyilatkozó Mariusz Witczak képviselő úgy vélte: az utóbbi napok tüntetései megakadályozták, hogy Jaroslaw Kaczynski, a kormányzó Jog és Igazságosság elnöke államcsínyt hajtson végre. A szintén ellenzéki Modern (Nowoczesna) képviselője, Katarzyna Lubnauer úgy vélte: a két törvény megvétózása „esélyt ad arra, hogy komoly párbeszéd kezdődjön a bírósági reformról, valamint az államra nézve romboló lépések megállításáról”.

A harmadik legnagyobb parlamenti tömörülés, a szintén ellenzéki, de a PiS által folytatott politikát időnként támogató Kukiz´15 nevében nyilatkozó Stanislaw Tyszka, a szejm egyik alelnöke szerint Duda az összes lengyel elnökeként járt el, döntése esélyt ad a beteges, pártpolitika foglyává vált közvita meggyógyítására, a bírósági reform javára folytatott jó munkára.

Malgorzata Gersdorf, a legfelsőbb bíróság elnöke – akit hétfő délelőtt,  a két törvény megvétózását követően Duda fogadott – megköszönte az államfőnek a döntést.

Jaroslaw Kaczynski, a kormánypárt elnöke egyelőre nem kommentálta az eseményeket. Mateusz Morawiecki kormányfő-helyettes, fejlesztési és pénzügyminszter újságírói kérdésre válaszolva elmondta: csalódott Duda lépése miatt.

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.