A svédeknek is van BKK-botrányuk

Akár valamennyi jogosítvánnyal rendelkező állampolgár adatai avatatlan kezekbe kerülhettek.

Kuthi Áron
2017. 07. 26. 12:42
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több millió svéd autótulajdonos adatai kerülhettek illetéktelen kezekbe egy nagy méretű adatszivárgás következtében. A most napvilágra került botrány 2015-re nyúlik vissza, az ipari és innovációs minisztérium alá tartozó közlekedési hatóság (Nemzeti Szállítmányozási Hivatal) – amely a közúti közlekedési bírságtól a hajójegyekig mindent felügyel – akkor szerződött le az IBM-mel, hogy az érzékeny adatokat tartalmazó kormányzati adatbázisokat és hálózatokat kezelje. Viszont a minisztérium a felhőbe feltöltött információkat az IBM-en keresztül olyan, immár külföldi céges partnerekkel, szerződött felekkel osztotta meg, amelyek nyilvánvalóan nem estek át nemzetbiztonsági átvilágításon.

A szociáldemokrata kormányra nézve igencsak kínos ügynek nem ez a durvábbik része, hanem az, hogy mivel járműtulajdonos nemcsak magánszemély lehet, hanem a katonaság, a rendőrség is, a rendfenntartók járműire és pénzszállító autók útvonalaira vonatkozó információk is kikerültek, együtt a bírói védelem alatt álló személyek egyes adataival.

A svéd hatóságok ugyanakkor nemzetbiztonsági okokból nem ismertették, hogy valós nemzetbiztonsági kockázat felmerült-e a szivárgás nyomán. A helyzet odáig fajult, hogy a botrány miatt válságba kerülhet a kisebbségben lévő svéd kormány. Az ellenzék ugyanis szerdán már három miniszter lemondását követelte az informatikai botrány miatt.

A svéd köztelevízió kiderítette, hogy a közlekedési hatóság belső ellenőre már tavalyelőtt jelezte, egyes informatikai szerződések felvetik a jogszabályellenességet, de semmi nem történt. A hatóság igazgatósági elnöke így két éve tudhatott a bajokról. Rolf Annerberget ezért most pénzbüntetés megfizetésére kötelezték, lemondását pedig a múlt héten jelentette be személyesen a közlekedési miniszter.

A médiabeszámolók szerint az adatok szivárgását, így akár nagy tömegű ellopását az is megkönnyítette, hogy – akárcsak a BKK online jegyvásárlási rendszerével, illetve a vele kapcsolatos, a felhasználók által feltárt biztonsági rés esetében – az adatokat itt is egyszerű szöveges formátumban továbbították. 

Az ügy után nyomozó lapoknak csak mostanra sikerült összerakni a mozaikot. A közlekedési hatóságnál már idén januárban tudni lehetett, hogy valami nincs rendjén, akkor rúgták ki ugyanis a vezérigazgatót, aki át nem világított romániai, csehországi és szerbiai IBM-adminisztrátorok számára tette lehetővé a hozzáférést az érzékeny adatokhoz. Sőt, a ma már egy neves informatikai cégnél dolgozó Kalóz Párt alapítója szerint a hadsereg vadászpilótáinak, elitkommandósainak lakcíme, fényképe és például egy ország katonai megszállása esetén létfontosságú, a hidak teherbírására vonatkozó adatok is kikerültek. Rick Falkvinge szerint nagyon súlyos a baj, mert a rendőrségi adatbázis is léket kapott, így milliók személyiségi joga sérülhetett.

Ewamari Häggkvist ügyész a svéd közrádiónak úgy nyilatkozott, bár nem tiltja törvény államigazgatási szervnek külföldi informatikai szolgáltató igénybe vételét, ilyen esetekben szigorú nemzetbiztonsági felügyelet szükséges. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.