Aki megmozdult, lelőtték: nők, gyerekek százai haltak meg Moszul ostromában

Szabályos mészárlást rendezett a Moszul óvárosát házról házra visszaszerző hadsereg, válogatás nélkül tüzeltek mindenkire.

MN
2017. 07. 28. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Mindenkit megöltünk. ISIS-tagokat, férfiakat, nőket, gyerekeket” – nyilatkozta egy névtelenséget kérő a moszuli óváros ostromában részt vevő őrnagy a Middle East Eye helyi tudósítójának.

A riport szerint az iraki hadsereg erői végső összecsapásban válogatás nélkül öltek meg mindenkit, aki az útjukba került, olyan parancsot kaptak, hogy lőjenek mindenre, ami mozog. A paranccsal a nyilatkozó katona sem értett egyet, de mint állítja, teljesítenie kellett.

Az ostrom után az óvárosból csak romok maradtak, több száz holttest hever a törmelékek között, az ötvenfokos melegben a bomlás szaga terjeng – a tetemeket sokszor buldózerek fordítják ki a romok alól, amikor megtisztítanak egy-egy, porig bombázott területet.

Halottak, köztük gyermek holttestek lebegnek a Tigris folyó vizében a nyugati parton is: az áldozatokkal légicsapás vagy golyó végzett, amikor szomjúságtól gyötörve a folyóhoz mentek inni, de katonákkal kerültek szembe.

Sokakat helikopterről öltek meg, amikor a harcok elől menekülve úszva vagy gumicsónakon próbáltak átkelni a túlpartra, a Middle East Eye szerint a harci helikopterekről győzelmi zene, katonai induló bömbölt, miközben a menekülőket lőtték.

Az életben maradt civilek helyzete kétségbeejtő: az Iszlám Állam fegyveresei korábban szolgaként tartották őket saját városrészükben, most pedig az iraki katonák fennhatósága alá kerültek, akik pedig a terroristák támogatásával gyanúsítják a túlélőket, és sokakat megkínoztak a kihallgatások során.

Mivel a börtönök már így is zsúfolásig vannak a terrorszervezet vélt vagy valós tagjaival, a katonák most már újabb letartóztatásokkal sem bajlódnak, helyben kivégzik az elfogott gyanúsítottakat: több újságíró is látta, hogy egy férfit a a nyakára kötött kötélnél fogva vonszoltak a különleges erők tagjai – a fotósoktól később katonák begyűjtötték a memóriakártyákat.

„Itt már nincs törvény. Nap mint nap látom, hogy ugyanazt tesszük, amit korábban a Daesh is (az Iszlám Állam neve arabul – a  szerk.)” – mesélte a lapnak az őrnagy.

Moszul ostroma tavaly októberben kezdődött, és idén július elsején ért véget: a városból és térségéből csaknem 900 ezer ember menekült el az erőszak és a harcok elől. Az ENSZ azzal számol, hogy egyedül az alapvető infrastruktúra helyreállítására egymilliárd dollárra van szükség. Az áram- és vízellátást biztosító hálózatok megsemmisültek, de számos iskola és kórház is.

„Az emberek gyakorlatilag mindenüket elvesztették” – mondta Stephanie Binder, a Welthungerhilfe német segélyszervezet regionális szóvivője a Heilbronner Stimme című német lapnak. Sok ember sokkos állapotban van. „Az iraki humanitárius válság végét nem látni, még Moszul hivatalos visszafoglalása után sem” – jelentette ki a szóvivő.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.