Alternatív választást szervezett a venezuelai ellenzék

Hosszú sorokban állnak az emberek Caracas belvárosában, hogy az utcán felállított szavazókörzetekben kifejezzék véleményüket. Tudósítás.

Lukács Csaba
2017. 07. 16. 18:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megafonokkal felszerelt fiatalok járják a különben meglehetősen kihalt venéz főváros utcáit, hogy szavazásra buzdítsák az embereket. Az ellenzéki többségű parlamentben meghirdetett alternatív népszavazást sok helyen kénytelenek voltak az utcán felállított szavazókörletekben megszervezni, mert a kormány nem engedélyezte a szokásos szavazóhelyek használatát. Sőt, Maduro adminisztrációja úgynevezett próbanépszavazást szervezett sok helyre – a kormány ugyanis július végén várja az urnákhoz az embereket, hogy véleményt nyilvánítsanak a Maduro által kezdeményezett alkotmányozó nemzetgyűlés ügyében. Az alkotmányreformra hivatott testület harmadrésze az elnök által válogatott szervezetek küldötteiből állna majd, ezért az ellenzék bojkottálja az egész procedúrát.

 A 17 millió választásra jogosult polgárnak – akik ujjlenyomatukkal is regisztrálnak az alternatív népszavazáson – három kérdésre kell válaszolnia igennel vagy nemmel. Elutasítja-e az alkotmányozó nemzetgyűlés felállítását a nép előzetes jóváhagyása nélkül; felszólítja-e az összes köztisztviselőt és a fegyveres erők tagjait, hogy megvédjék az 1999-es alkotmányt és engedelmeskedjenek a parlament döntésének; végül pedig elfogadja-e a közhatalom megújítását szabad és átlátható választásokkal.

A kormány minden eszközzel megpróbálja bojkottálni a vasárnapi eseményt: a médiában betiltottak minden ezzel kapcsolatos hírt, így egyelőre arról sem lehet tudni, hogy az 536 településen felállított 2030 szavazókörben voltak-e atrocitások. Az alternatív népszavazást 69 országban is megszervezik az ott élő venézek számára – Stuttgartban például délelőtt hatalmas sorban álltak azon a venezuelaiak, akik véleményt akartak nyilvánítani.

 Az általam meglátogatott caracasi szavazókörben jó volt a hangulat, a hosszú sorban előreengedték az öregeket és a tolószékben érkezőket, és ha ismert arc tűnt fel a tömegben, azt hosszan megtapsolták. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.