Császárként viselkednek a nagytőkés családok, leszámolnának velük

A dél-koreai kormány a csebolok túlburjánzott befolyását vágná vissza, azonban a terv visszaüthet.

Buzna Viktor
2017. 07. 30. 11:55
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dél-Korea májusban hivatalba lépett liberális elnöke, Mun Dzsein ambiciózus célt tűzött ki maga elé, az ország nagytőkés családjainak, az úgynevezett cseboloknak a túlburjánzott befolyását vágná vissza. Az olyan, hazánkban is ismert cégek, mint a Hyundai, az LG és a Samsung, az elmúlt időszakban a korábbinál is szorosabban összefonódtak a politikai elittel, s a jó kapcsolat egyre jobban szúrja a közember szemét.

A dél-koreai versenyjogi bizottság (Korea Fair Trade Commission) adatai szerint az ország harmincegy legnagyobb konglomerátumának árbevétele 1100 milliárd dollár volt 2016-ban. Ez az ország nemzeti össztermékének 84 százalékát tette ki, ami a 2015-ös évhez képest 26 százalékos növekedés jelent. S hogy a csebolok mennyire terjesztették ki befolyásukat a kelet-ázsiai ország nemzetgazdasága felett, mutatja, hogy 2008-ban ez a szám csak 37 százalék volt.

Ráadásul az előző kormányt elsöprő korrupciós botrányban az ország legnagyobb konglomerátuma, a Samsung is megégette magát. A márciusban letartóztatott Pak Gunhje egykori elnök egyebek mellett vesztegetés és hivatallal való visszaélés miatt áll bíróság elé, az ügy miatt indított perek folyamatosan tartanak. A múlt héten Pak nem tudott tanúskodni a Samsung alelnöke, Li Dzsejong perén, mondván, átlagosan minden negyedik nap, napi tizenöt órát tölt el tárgyalótermekben az exelnök, ami egészségi állapotán is nyomot hagyott. Pedig a vádak szerint Li volt a kapcsolattartó a kormány és a Samsung között, s közel 40 millió dollár (10,2 milliárd forint) csúszópénzt fizetett a Pak bizalmasa, az azóta börtönbüntetésre ítélt Csoj Szunszil által létrehozott alapítványok számlájára.

Ráérezve a nép felháborodására, Mun Dzsein már beiktatási beszédében elővette a csebolokat. – Kormányzásom alatt a politika és az üzlet összefonódásának vége – mondta Mun. Beszédében a Samsungra külön kitért, mint mondta, a techcéget birtokló Li család úgy vezérli vállalatát, mintha nem üzletemberek, hanem császárok volnának. Bár csak a részvények egy része van a tulajdonukban, mégis a teljes üzletmenetet irányítják, miközben minimális kockázatot vállalnak. Az elnök gazdasági programja ezért a kis- és középvállalkozások támogatását állítja gyújtópontba. – A kormány lesz a kkv-k és a startup vállalkozások fő vásárlója – szólt a liberálisok választási programja, ami a szféra megerősítésével, állami támogatások és befektetési alapok felállításával ösztönözné.

Ahogyan azonban arra a Nikkei korábbi cikke is rámutat, igazságtalan lenne azt állítani, hogy a cseboloknak biztosított támogató politikai klíma a nemzetgazdaságnak nem tett jót. A nagytőkés családok évtizedek óta nagyban hozzájárultak a dél-koreai gazdaság fellendüléséhez, márpedig a Bank of Korea adatai szerint 1966-tól napjainkig az ország GDP-je kétszáztizenötszörös növekedést ért el. A csebolok az ötvenes években zajlott koreai háború romjain épültek fel.

Szöul katasztrófaenyhítési alapokkal és olcsó hitelekkel élesztette újra a nemzetgazdaságot, de az ország újjáépítése mellett elkötelezett családok nemcsak anyagi, hanem politikai támogatásban is részesültek. Szöul tudatosan óvta vállalkozásaikat a nemzetközi versenytől, és a protekcionista gazdaságpolitika jó döntésnek bizonyult. A következő évtizedekben nagyrészt a cseboloknak köszönhetően vált Dél-Korea a világ egyik vezető gazdasági nagyhatalmává. A konglomerátumok megerősödésének azonban ára volt: a munkavállalói jogok sérülése és az egyre látványosabb politikai befolyás kiváltotta az emberek ellenszenvét.

A Nikkei cikkében idézi a Koreai Munkaadók Szövetségének elnökét, aki megjegyzi, a csebolok megregulázása nem biztos, hogy kifizetődő politika. – Ha a kormány nem szavaz bizalmat a konglomerátumoknak, ők sem segítenek majd – mondta Pak Pjongvon, ami a munkahelyteremtésnek is gátat szabhat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.