Ebből így sohasem lesz brexit

Négy napig gyűrte egymást a két fél Brüsszelben, ehhez képest egyre homályosabb, ki mit ért Nagy-Britannia uniós távozásán.

Kuthi Áron
2017. 07. 22. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Még mindig súlyos ellentmondásokat és következetlenségeket kellene feloldalniuk az asztalhoz ülő feleknek a brexittárgyalásokon, hogy Nagy-Britannia Európai Unióból történő kiválásának folyamatában tényleges előrelépés legyen érzékelhető. A brit és a brüsszeli tárgyalócsapattól ugyanis azt várja el London és az uniós tagállamok is, hogy valamiképp lépjenek túl a lehetetlen határán, és oldják meg, hogy a britek szabadon tartózkodhassanak az EU területén, és az uniós polgároknak is szabad bejárása legyen a szigetországba az ajtók záródása után. Azt is a legelső fordulóban el kellene dönteni, hogy a brexit szerződésbe foglalt részleteinek teljesülése felett melyik igazságszolgáltató fórum fog őrködni, az Európai Bíróság vagy a brit legfelsőbb bíróság. Ebből az látszik, hogy mindkét fél garanciákat szeretne kérni a másiktól arra, ha állampolgára átlépi az unió határát, de még egyáltalán nem világos, hogy ennek hogy szereznének igényt. A héten – sokadjára – előkerültek a válási költségek is. Brüsszel 100 milliárd euróban határozta meg ezt az összeget, és úgy tűnik, itt bejött tárgyalási technikája, mert Nagy-Britannia már elismeri, hogy valamennyivel azért tartozik az EU27-eknek, de azt kéri, minden centet jogszabályokkal alátámasztva kérjen vissza az EU. 

A héten négy napon át gyűrte egymást a két fél, aminek csak az lett az eredménye, hogy még több kétség merült fel a brexit sikeres kimenetelét illetően, mint eddig. Michel Barnier uniós főtárgyaló tulajdonképpen egy mondatával leleplezte, hogy sehol sem tartanak még az egyeztetések. A brit álláspont részletes ismertetése lehetővé tette, hogy elkezdjük azonosítani a nézeteltéréseket és a megegyező véleményeket. A részletekbe menő uniós szakpolitikai találkozók tehát még hátra vannak, Barnier csapata egyelőre hiába készült vaskos dossziékkal a tárgyalásra, a britek semmit nem tettek asztalra. Egy brit külügyi forrás szerint David Davis és kollégái fejből sorolták követeléseiket. A főbb probléma valóban nem a brüsszeli delegációval van, hanem Theresa May kormányával, a konzervatívok ugyanis kétségbeejtően megosztottak a brexit kérdésében. Látszólag nem dőlt el, hogy az ország számára az egységes piactól való teljes elszakadás vagy a részleges bennmaradás volna kifizetődő, pedig ez alapjaiban határozná meg a brexitet. A The Guardian brüsszeli beszámolója szerint a tárgyalások utáni csütörtöki sajtótájékoztató kabaréba fulladt, a felek teljesen elbeszéltek egymás mellett. 

Nem is csoda, hogy a brit Liberális Demokraták héten megválasztott új elnöke, Vince Cable a brexitből való kivonulást sürgette, és emellett állt ki a volt munkáspárti kormányfő, Tony Blair is. Ő még tovább ment, szerinte simán maradhatna az ország egy megreformált unióban. A lakosság véleménye is változik, egy friss felmérés szerint a britek 54 százaléka maradna az EU-ban. Mindenesetre töretlen az ír állampolgárságot felvenni szándékozó britek rohama, sokan kerestetik ki a levéltárakban, plébániákon őrzött, a felmenőik ír származását igazoló anyakönyvi kivonatokat, egyéb dokumentumokat. Egy kimutatás szerint tavalyhoz képest ötven százalékkal többen szeretnének uniós útlevélhez jutni, mint tavaly. Az ír külügyminisztérium mindenesetre úgy számol, a kérelmezők száma a történelemben először év végére eléri az egymilliót. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.