Esélyt kaphat a brit kisfiú, akiért Ferenc pápa is felszólalt

Két napot kaptak a szülők, hogy bizonyítsanak.

Lakner Dávid
2017. 07. 10. 17:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordulat állhat be a súlyos genetikai betegséggel élő brit kisfiú, Charlie Gard ügyében – számolt be róla a The Guardian. A szülők 48 órát kaptak arra, hogy bizonyítsák, az újfajta kezelés javíthatja a 11 hónapos gyermek állapotát.

A kisfiút egy londoni kórházban kezelik, viszont az orvosai és a bíróság is úgy rendelkezett, hogy le kell kapcsolni őt a gépekről. A szülők ebbe nem nyugodtak bele, tüntetés is volt a fiúért, akit támogatásáról biztosított Donald Trump és Ferenc pápa is

A kisfiú mitokondriális depléciós szindrómával küzd, ami súlyos izomgyengeséggel és agykárosodással jár. Nem tudja mozgatni a végtagjait, sem enni vagy lélegezni segítség nélkül. A hibás gént mindkét szülő, Chris Gard és Connie Yates hordozza, de erről nem tudtak mindaddig, amíg Charlie három hónapos nem lett. A szindróma olyannyira ritka, hogy Charlie a tizenhatodik ismert ember, akinek ezzel kell élnie. 

A szülők úgy vélik, egy amerikai kezelés segíthet a fiún. Találtak is egy olyan orvost, aki egy nagyon hasonló mitokondriális szindrómával küzdő beteget már kezelt, bár olyat még nem, aki konkrétan MDS-szel küzdött. Gyűjtést is indítottak az amerikai kezeléshez, öt hónap alatt pedig több mint másfél millió dollár gyűlt össze. 

A brit orvosok viszont meg vannak győződve arról, hogy nincs gyógymód a betegségre, és inkább le kellene őt kapcsolni a gépekről, hogy „méltósággal távozhasson”. Döntésüket azzal is indokolták, hogy az agy visszafordíthatatlanul és súlyosan károsodott. A brit legfelső bíróság is ezt erősítette meg, úgy látva, hogy semmi esély a javulásra. 

A hétfői meghallgatáson aztán a bíró arról beszélt: boldog lenne, ha megváltoztathatná áprilisi döntését, és lenne értelme a kisfiút az Egyesült Államokba vinni. A szülők most két napot kaptak, hogy új bizonyítékot mutassanak be, hogy aztán csütörtökön dönthessenek a kisfiú sorsáról. A bíró mindenesetre kijelentette: nem dönthet Twitter-bejegyzések és cikkek hatására, a nyilvánosság nyomása nem bizonyulhat elegendőnek. A szülők és a bíróság azon vitázik egyébként, hogy ha 10 százalék esély van a gyerek állapotának javulására, az elégnek bizonyulhat-e, és ha igen, mire. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.