Farkasszemet néznek a világ hatalmainak katonái Afrika szarvánál

A Dzsibutiban létesített japán támaszpontot bővítik a kínaiak megjelenésére válaszul. Más országok is aggódnak.

Buzna Viktor
2017. 07. 13. 11:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Katonákat küldött Kína az afrikai Dzsibutiban épülő támaszpontjának védelmére, az ázsiai hatalom ezzel első hadászati bástyáját helyezte el a térképen. Az Afrika keleti partjánál fekvő országban Kína tavaly februárban kezdte el építeni bázisát, ami a hivatalos tájékoztatás szerint a békefenntartó, a kalózellenes és a humanitárius akciók kiszolgálását látja majd el. Mindez riválisaiból megütközést váltott ki, hiszen Peking évek óta következetesen hangsúlyozza: szemben az Egyesült Államok külpolitikájával, Kína tartózkodik a katonai expanziótól. Válaszul Washington igyekezett is előkészíteni a közhangulatot a Peking békés elveit látszólag sértő hadihajó elindításához.

Múlt hét végén a Pentagon jelentése arra figyelmeztetett, a Dzsibutiban épülő támaszpont hamarosan elkészül, s a jövőben hasonló bázisok sora épül fel. De a konfliktus már az ország határain belül is adott. A Magyarország negyedénél is kisebb alapterületű afrikai országban a nyugati világ három emblematikus hatalma, az Egyesült Államok, Japán és Franciaország is katonai támaszpontot tart fent, s már Szaúd-Arábia is elkezdte építeni saját bázisát. Közülük Tokió reagált kiváltképp érzékenyen a kínaiak érkezésére. Tavaly év elején Japán bejelentette, 30 milliárd dollárral emeli meg az Afrikát célzó segélyprogramjait, s a Reuters információi szerint a kínai jelenlétre válaszul bővíti a Dzsibutiban létrehozott katonai támaszpontot.
Az Afrika szarván épülő kínai létesítmény mégis elsősorban Indiát aggasztja. Peking bekerítő hadműveletét látja a lépés mögött, hiszen miközben szomszédja a Dél-kínai-tengeren terjeszkedik, az Arab-tengeren fekvő, pakisztáni Gvadar kikötőben is egy az afrikaihoz hasonló létesítmény kiépítésén dolgozik.

Nem maradt el Peking válasza sem. A Külügyminisztérium közleményében az áll, hogy a Dzsibutiban épülő létesítmény egy kétoldalú megállapodás következménye, és szó sincs arról, hogy Peking feladná a béke iránti elkötelezettségét. „Az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntése alapján Kína hadihajókkal van jelen az Ádeni-öbölben” – közölte a Hszinhua hírügynökséggel Keng Suan külügyi szóvivő. Hozzátette, a kalózok ellen 2008-ban kezdett hadművelet utánpótlása régóta problémát jelent. A szóvivő szerint ezért nem katonai, hanem szigorúan „logisztikai támaszpont” épül, ami Kínának a biztonság és béke fenntartásáért tett erőfeszítéseit segíti Afrikában.

A hivatalos verziót azonban még a Kínai Kommunista Párt irányítása alatt álló Global Times is fenntartásokkal kezelte. Vezércikkükben kijelentették, Dzsibutiban katonai létesítmény épül. „Ez a Népi Felszabadító Hadsereg első tengerentúli bázisa, ahol katonák állomásoznak majd” – írta a kínai lap, és hangsúlyozták, ennek tükrében az élénk nemzetközi figyelem teljesen érthető.

Kusai Sándor Kína-szakértő, korábbi pekingi magyar nagykövet elmondta, volt már a Dzsibutiban épülő létesítményhez hasonló jelenség a világpolitikában. „Az Egyesült Államok is logisztikai központokat tart fent például a Fülöp-szigeteken, Guamon és Tajvanon” – mondta lapunknak. Kusai megjegyezte, a NATO szintén logisztikai központokat hozott létre a Baltikumban, hiszen az Oroszországgal kötött alapszerződés szerint katonai létesítményeket nem telepíthet a térségbe.

Más kérdés – folytatta –, hogy a logisztikai központokat olykor katonai erővel kell megvédeni. Tehát nem kínai találmány a „logisztikai központ” panel, a kínai jogi, katonai stratégiai keretek miatt azonban most kapóra jött számukra. „Doktrínájuk három alapelve szerint Kína nem köt szövetségeket, kínai területen nem állomásozhatnak idegen erők, ahogyan ők maguk is tartózkodnak a katonai expanziótól” – folytatta.

A szakértő úgy gondolja, a nemzetközi közösség mégis évek óta nyomás alatt tartja Kínát arra kérve, hogy gazdasági súlyával arányosan vegye ki részét a béke fenntartásából. „Ezért az Afrikában működő ENSZ-missziókban a legnagyobb számban vannak jelen kínai katonák” – tette hozzá.

Most Peking továbblépett az ENSZ-missziókon, miközben a Nyugat által ismert logisztikai központ kifejezéssel fedezi nagyhatalmi ambícióját. „Ezért is indokolja Peking a létesítmény szükségességét az afrikai béke fenntartásával, ami egyben közvetlen érdeke” – mondta Kusai, és megjegyezte: a kontinens legnagyobb befektetője ugyanis mára Kína. A kelet-afrikai térség ráadásul, az említett Gvadar kikötőhöz hasonlóan Peking számára fontos tengeri szállítmányozási útvonal mentén fekszik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.