Hiába a toryk ígérete, továbbra sem vadászhatnak rókára a britek

2005 óta tilos a kutyás rókavadászat Angliában és Walesben. Skóciában is pénzbüntetés jár érte.

Földi Bence
2017. 07. 04. 15:37
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Theresa May brit miniszterelnök az előre hozott választás kampányában ígéretet tett, amely már akkor nagy vihart kavart. Ugyan a választási programba bekerült, az északír Demokratikus Unionista Párttal kötött alkalmi koalíció után megtartott királynői beszédben – amely afféle programbeszéd is egyben – már nem szerepelt.

Hogy melyik témáról van szó? A brit konzervatívok számára oly kedves rókavadászatról, ami már 2005 óta tilos az Egyesült Királyságban. Mivel a toryk választási programjában szerepelt, hogy lelkiismereti szavazásra bocsátanák a kérdést a brit alsóházban, egy munkáspárti képviselő rákérdezett erre Michael Gove környezetvédelmi miniszternél. Helyettese válaszában úgy fogalmazott, a parlament 2019 júniusáig tartó jelen ülésszakában nem lesz szavazás a 2004-es vadászati törvény módosításáról.

A kutyákkal történő rókavadászat hagyománya a XVI. századig nyúlik vissza Angliában, egészen a 2005-ös angliai és walesi betiltásáig az eredeti formájához hasonló módon zajlott. Az állatvédők szerint gyalázatos módja volt ez az állatkínzásnak, ám a rókavadászat pártján állók (így Gove miniszter is) úgy érvel, hogy ez a hagyomány fontos alkotóeleme a vidéki kultúrának, emellett a rókapopuláció minőségét is javítja. A rókavadászat valóban kiemelkedő vidéki társadalmi eseménynek számított, bizonyos területeken nem is az elit, hanem a gazdák és a munkásosztály passziója volt.

Rókavadászat egyébként ma is létezik, de hivatalosan tilos megölni az állatot – mondta a Mandinernek tavaly ősszel adott interjújában Roger Scruton konzervatív filozófus. Szerinte egyébként „a rókavadászat ellenzése [ ] a brit baloldal ikonikus témája”. Érdekesség, hogy Tony Blair korábbi munkáspárti miniszterelnök a 2004-es vadászati törvény elfogadása óta eltelt idő alatt megbánta, hogy annak idején a tilalom mellett kardoskodott. Hozzá kell tenni, a toryk sem véletlenül módosítanák a vidéki néprétegek sportjának jogi státuszát, hiszen ezekben a körökben népszerűek leginkább, így nem másról van szó, mint egy, a saját választóiknak fontos kérdésről. Theresa May a kampány során maga azt mondta, mivel vidéken nőtt föl, ő támogatja a rókavadászat újbóli legalizálását. Más kérdés, hogy a toryk választási programjában 2010-ben és 2015-ben is szerepelt a téma, mégsem történt változás.

A rókavadászatra lenne igény, ezt jól jelzi, hogy múlt héten ítéletet hoztak egy skóciai ügyben. Skóciában 2002 óta tilos rókára vadászni – Észak-Írországban még lehet –, tavaly azonban rajtakaptak egy apa-fiú párost a déli határnál. Múlt hét szombaton John Rileyt ezért 400, apját 250 fontos pénzbüntetésre ítélték első fokon, de ők fellebbezést terveznek, mert állításuk szerint nem sértették meg a törvényt. A skót kormány azonban tovább szigorítana a jogszabályon, ugyanis túl nagy számban szegték meg az utóbbi években.

Olyan kulcstémákban, mint a lakhatási kérdés, vagy a Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) reformja, együtt fognak működni a Konzervatív Párttal a Liberális Demokrata Párt alsóházi képviselői – közölte a brit baloldali The Guardian névtelen forrásokra hivatkozva. Formális egyezséget azonban nem kötne a párt a torykkal.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.