Izraeli összecsapások: meghalt egy tinédzser, többen megsérültek

A detektoros kapuk miatt feszült a helyzet, noha korábban itt viszonylag békésen telt az imaidőszak.

MTI
2017. 07. 21. 13:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A palesztin egészségügy-minisztérium jelentése szerint Kelet-Jeruzsálemben, a Rasz al-Amúd nevű lakónegyednél kitört zavargásokban vesztette életét Muhamed Saraf, akit a Háárec című izraeli lap értesülése szerint egy telepes lőtt le.

A másik palesztin az izraeli erőkkel vívott összecsapásban halt meg, éles lőszerrel lőtték le – közölte a jeruzsálemi kórház.

A Mecsetek terén a rendvédelmi erők és a palesztinok közötti összecsapásokban mintegy kétszázan sebesültek meg – jelentette a dpa német hírügynökség. A palesztin vöröskereszt közlése szerint 41 palesztint szállítottak kórházba éles lőszer okozta sebekkel, másik 150 pedig könnygáz belélegzése miatt szorult kezelésre.

A példátlan rendőri készültség ellenére délután számos összecsapás történt Kelet-Jeruzsálem lakónegyedeiben és Ciszjordániában, pedig az óváros kapuinak környékén előzőleg viszonylag békésen lezajlott a déli muzulmán ima – jelentette Shiri Zsuzsa, az MTI tudósítója.

Palesztin egészségügyi források két további súlyos sebesültet jelentettek a Kelet-Jeruzsálemben lezajlott összecsapásokból. Betlehemben is összetűztek a palesztinok az izraeli biztonságiakkal, ott harmincnégy palesztin sebesültről számoltak be a helyi mentők.

Délután mintegy ezerötszáz palesztin vett részt Ciszjordánia különböző pontjain a zavargásokban, közülük négyszázötvenen a Jeruzsálemből Rámalláhba vezető kalandiai átkelőnél kitört erőszakos tüntetésen.

Hebronban több száz palesztin kövekkel dobált meg egy katonai ellenőrzőpontot, a katonák könnygáz és villanógránát bevetésével oszlatták a tömeget. A Tekoa nevű telepnél mintegy száz palesztin kövekkel dobálta az utat, két autóban károkat okozva.

Ciszjordánia északi részén Náblusznál, és Rámalláh mellett Nalinnál is összecsaptak az izraeli biztonságiakkal a tiltakozó palesztinok.

A Mecsetek tere ad otthont az iszlám harmadik legszentebb helyének, az al-Aksza mecsetnek, de a zsidó vallás számára is kiemelkedően fontos, mert az ókorban ezen a téren állt a legszentebb hely, a jeruzsálemi Szentély. Az al-Aksza mecset körzete a történelmi megállapodások értelmében Jordánia kezelése alatt áll, s a kényes egyensúly fenntartását a status quo megőrzésével igyekeznek biztosítani. Minden változtatás súlyos politikai feszültséget okozhat nem csak a palesztinok körében, hanem az egész iszlám világban.

Az izraeli hatóságok a múlt pénteki, két izraeli rendőr életét kioltó, és a Mecsetek teréről indított merényletet követően szerelték fel a biztonsági fémérzékelő kapukat a Mecsetek terén és a térfigyelő kamerákat a tér környékén. Az arab országokkal előre nem egyeztetett biztonsági intézkedések heves tiltakozást váltottak ki a palesztinok körében, akik mini-intifádával (felkeléssel) fenyegettek a Mecsetek terének „védelmében\".

.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.