Kaczysnki–Duda-párbajt hozhat a reform

Forró nyár ígérkezik, a lengyel államfő megvétózná az igazságügy terén tervezett átalakításokat.

Stier Gábor
2017. 07. 20. 8:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Engedhet a lengyel kormányzó párt a bírák kinevezéséről szóló törvények körül kialakult feszült belpolitikai helyzetben. Legalábbis erre utal, hogy a Jaroslaw Kaczynski vezette Jog és Igazságosság (PiS) döntéseivel eddig szembe soha nem menő államfő a tervezet vétóját helyezte kilátásba. Andrzej Duda kijelentette, csak akkor írja alá az Európai Bizottság által is bírált törvényt, ha a szejm beleegyezik, hogy háromötödösre növeli a jövőbeli bírákat megválasztó testület kinevezéséhez szükséges többséget. Ez azt jelentené, hogy Kaczynskiéknak partnerre lesz szükségük a bírói kinevezésekhez. Úgy tűnik tehát, hogy bár Beata Szydlo miniszterelnök kiállt az igazságügyi reform tervezete mellett, a magyar gyakorlathoz hasonlóan a döntéseiben a falig elmenő PiS nem kockáztatja népszerűségét.

Ezt a lehetőséget nem zárta ki lapunknak nyilatkozva a Lengyelországot kiválóan ismerő szakértő, Mitrovits Miklós sem. Megjegyezte ugyanakkor, a párt ezzel azért rúgott egy öngólt, mert így kiderült, hogy a PiS-ben Kaczynski nem mindenható. Az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének tudományos munkatársa felhívta a figyelmet arra is, hogy ismét bebizonyosodott, nem szabad kizárólag magyar szemmel figyelni a lengyel eseményeket, s egyébként ennyit számít egy közvetlenül választott elnök. Tény, hogy váratlan lépésével Duda elébe ment a kormányzó pártot egyébként nem gyengítő brüsszeli bírálatoknak, egyértelműen megnövelte saját népszerűségét, ugyanakkor ezzel a húzással akár megtörheti a PiS-nek a Fideszénél azért gyengébb egységét is. – Kaczysnki–Duda-párbaj lett a PiS–ellenzék meccsből – mondta erre Mitrovits. A szakértő szerint ráadásul az államfő nemcsak kiveszi a PiS miniszterének kezéből a döntést, de olyan politikai játszma tárgyává teszi a kinevezéseket, amely a PiS-nek a legkevésbé hiányzik. A háromötöd ugyanis csak a populista, euroszkeptikus Kukizékkal lenne meg, velük „üzletelni” pedig a lehető legrosszabb forgatókönyv lenne, hiszen nagy árat kérhetnek.

A PiS már nem először fut neki az igazságügyi reformnak. A kormány még áprilisban terjesztette elő a szejmben azt a törvényjavaslatot, amely megszünteti a 25 fős országos igazságszolgáltatási tanácsban (KRS) jelen lévő 15 bíró eddigi kinevezési rendjét, és átalakítja magát a tanácsot is, amelynek eddig kiterjedt jogai voltak a bírák kinevezésében, és tagjait a bírák maguk választották meg négyéves időtartamra. A most elfogadott törvény értelmében a tanácsban lévő 15 bírót ezentúl a szejm fogja megválasztani. Egy, a bíróságok felépítéséről szóló másik törvényjavaslat a bírák és gyakornokok kiválasztásának folyamatát módosítja úgy, hogy nagyobb beleszólása lesz az igazságügyi miniszternek. Emellett, az eddigi gyakorlattól eltérően, a perek lefolytatásával a bírákat nem a törvényszékek vezetői bízzák meg, hanem sorsolás útján fognak róla dönteni. A múlt héten előkerült egy harmadik, az alkotmánybíróság megújítását célzó tervezet is, amely a tagok leváltásában az igazságügyi miniszter jogkörét bővítené. Az előterjesztők szerint az új jogszabályok átláthatóbbá és „európaibbá” teszik a bíráskodást, lerövidítik a sokszor évekig húzódó eljárásokat.

Hogy az igazságügy reformra szorul, elismeri az elnök is. Az ellenzék azzal vádolja a PiS-t, hogy megsérti a hatalmi ágak alkotmányos szétválasztását, s e vélemény mögé felsorakozva az Európai Parlament legfőbb frakcióinak vezetői is azt hangsúlyozták, hogy a tét Lengyelországban most a demokrácia és a jogállamiság túlélése. Varsóban és más lengyel városokban ezrek tiltakoznak a reform ellen, ám mint szakértők megjegyzik, az átlagembernek tetszik a kormány előterjesztése, mert naponta beleütközik a rosszul működő bírói rendszerbe.

Ezzel egyetértve két lehetséges okát látja a törvénymódosításnak Mitrovits Miklós. Mindenekelőtt a dekommunizációt, amely állandó panel a PiS politizálásában. A párt régóta mondja, hogy a bírói kar a kommunista rendszer átörökítője. Sokak szerint a bíróságok átmentek ugyan bizonyos öntisztuláson, mások ezzel szemben úgy vélik, hogy a bíróságok önálló, mindenek felett álló kaszttá váltak. – Ebben van igazság – jegyezte meg az elemző, hozzátéve, hogy a lengyel bírósági ítéletek sokszor abszurdak, a bírák politikai nézeteinek megfelelők. Mitrovits úgy látja, a rendőrséget is ide lehet venni, hiszen Lengyelországban még ma is sok a rendőri túlkapás, átlagban szinte minden fél évre jut egy halállal járó intézkedés, és ezeknek sosincs következményük. Az átalakítás szükségességét tehát nem nagyon lehet vitatni, ám az ellenzék szerint a törvényt más céllal próbálják keresztülverni a szejmen. A PiS úgy készül a jövő évi önkormányzati választásokra, hogy lecseréli a bírákat, majd az ellenzéki jelölteket, polgármesterek megfélemlítik. Az elemző szerint ez is lehet valós opció, bár ezzel önmagában nem lehet a választói preferenciákat megváltoztatni, sőt, az ilyen valós vagy koncepciós perekkel csak az ellenzéket erősítenék. A fő motivációt Mitrovits nem ebben, hanem a PiS elnökének politikai bosszút kiáltó paranoiájában, a dekommunizációban látja. – Jaroslaw Kaczynski nem stratéga, ha úgy tetszik, nem egy Orbán Viktor. Ő érzelmi, elvi alapon politizál – mutatott rá a lengyel kormánypárt vezetőjének gyengéjére Mitrovits Miklós.

Visszautasította csütörtökön Andrzej Duda lengyel államfő, hogy személyesen konzultáljon Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével a vitatott lengyelországi igazságügyi reformról. A PAP lengyel hírügynökség jelentése szerint Tusk előző nap találkozót kezdeményezett Andrzej Dudával az igazságügyi reform körül zajló viták miatt. 

„Az Európai Tanács elnökének nem Varsóban kellene gyakorolni az EU-n belül élvezett hatáskörét, hanem inkább Brüsszelben kellene azon munkálkodnia, hogy objektív módon elmagyarázza a lengyelországi igazságügyi reform és az abból adódó politikai vita jellegét” – jelentette ki a kabinetvezető. Szczerski hozzátette: a lengyel elnököt nagyon meglepte, hogy az uniós intézmények ilyen erővel akcióba léptek Lengyelország ellen, holott „minden a jogrendnek megfelelően zajlik”. 

(MTI)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.