Kizsákmányoló kínai céggel dolgoztat Ivanka Trump?

Előbb a G20-as helyettesítés miatt bírálták az elnök lányát, most azért, hogy hol készülnek a nevére vett cipők. Meg is mutatjuk a gyárat.

Lakner Dávid
2017. 07. 10. 17:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Azért tartóztathattak le, mert a cipőgyár, ahol dolgozom, az amerikai elnök lányához kötődik – állítja egy kínai aktivista a The Guardian cikke szerint. Hua Haj-fenget heteken keresztül hallgatták ki azok után, hogy a vizsgálata fényt derített arra: a Kancsou cipőgyárban, amely Ivanka személyes márkájának cipőit is készíti, nem éppen ideálisak a munkakörülmények.

A 36 éves férfi először nem is értette, miért vitték el. Csak miután kiszabadult, és kapcsolatba léphetett a külvilággal, döbbent rá, hogy az Ivanka miatt kerülhetett reflektorfénybe a vizsgálata. Állítása szerint azelőtt nem is tudta, hogy az amerikai elnök lányának saját ruhamárkája van. Arra pedig már a rendőrségtől való távozás után jött rá, hogy a Kancsou kihez is kötődik. 

Hua két társával, Li Csaóval és Szu Henggel talált bizonyítékokat arra, hogy a gyárban kizsákmányolják a munkavállalókat. Úgy találták, hogy a minimálbérnél is kevesebbet fizetnek, a dolgozókat gyakorta alázzák meg szóban, a női munkavállalókkal szemben pedig elfogadhatatlan nyelvezetet használnak. Lit és Szut szintén óvadék ellenében engedték szabadon június 28-án. Huát most azzal vádolják, hogy illegális megfigyelési eszközökkel szerzett információkat. Korábban többtucatnyi gyárban végzett hasonló ellenőrzéseket, de most először tartóztatták le emiatt.

A The Guardian szerint egy olyan indonéz gyárból is érkeztek már hírek hasonló visszaélésekről, ahol szintén Ivanka Trump márkája számára készítenek termékeket.

A gyár tulajdonosa, a Hua-csien Group korábban azt mondta az AP-nek, hogy az aktivisták valótlanságokat állítanak, eltúlozzák a dolgokat, és kiragadják a történteket kontextusukból. Abigail Klem, aki az elnök lányának üzletét igazgatja, júniusban arról beszélt a Guardiannek: Ivanka Trump cége csak olyanokkal dolgozik együtt, akik betartják a nemzetközi munkaerőpiaci előírásokat.

Kína és az Amerikai Egyesült Államok viszonya az utóbbi időben ellentmondásos. Donald Trump többször is kijelentette elnöki kampánya során, hogy a kínaiak elveszik az amerikaiak munkáját, ezért sokan küszöbönálló kínai–amerikai gazdasági háborúról beszéltek. Hivatalba állása óta viszont az elnök baráti viszonyt alakított ki Hszi Csin-ping elnökkel. 

Miután Ivanka Trump a Fehér Házban elvállalta a munkát apja mellett, lemondott a márkája napi irányításáról, de cégében a tulajdonosi jogokat megtartotta. 

A brit baloldali lap cikke csak egy azok sorában, amelyek az elnököt most Ivanka Trump személyén keresztül (is) támadják. A sajtóban megjelenő kritikák szerint Ivanka annak ellenére tölthet be fontos szerepet az elnök mellett, hogy nincs nemzetközi politikai tapasztalata. Különösen nagy a felzúdulás most a G20-as találkozón történtek miatt. Ivanka Trump ugyanis kétszer is rövid időre helyettesítette édesapját a hamburgi G20-as találkozón, olyanokkal egy asztalnál ülve így, mint az orosz és a kínai elnök, a német kancellár vagy a brit kormányfő.

Donald Trump egyébként megvédte a döntését, hogy lánya helyettesítse őt. Hétfőn Twitter-oldalán üzente meg: amikor elhagyta az üléstermet, hogy rövid megbeszéléseket folytasson Japánnal és más országokkal, megkérte Ivankát, hogy foglalja a helyét. Ez bevett dolog hasonló esetekben, írta az amerikai elnök, és hangsúlyozta: a német kancellár, Angela Merkel is egyetért ebben vele. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.