Kutyába véve

Tádzsikisztán kiveti magából a melegeket. Hasonló a helyzet a térség iszlám újjászületést átélő tradicionális, klánalapú társadalmaiban is.

Stier Gábor
2017. 07. 16. 13:31
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gafur már kisgyerekként érezte, hogy más, mint a társai. Megmagyarázni ezt nem tudta, azt azonban érezte, hogy erről jobb hallgatnia, még a szigorú vallási szabályok szerint élő tekintélyes család előtt is. Egyszer aztán mégis rászánta magát, hogy megossza a titkát anyjával. Bevallotta, hogy neki a szomszéd fiú tetszik. A családon a döbbenet lett úrrá. Gafur apja és nagybátyja éjszakába nyúló férfias beszélgetést folytatott a fiúval, akinek az élete ezután pokollá vált.

– Mindenki betegnek tartott. A család komolyan hitte, hogy megszállt az ördög. Gondolom, könnyebb volt így megmagyarázni a rokonoknak az egészet – idézi fel Gafur.

Ezután a család mindent megtett, hogy a fiút „kigyógyítsa”. Nem vitték el vendégségbe, nem játszhatott a többi gyerekkel, külön edényből evett, s csak a többiek után. Ördögűző szeánszokra, a szentek sírjához hordták, és különböző amuletteket kellett viselnie. Idővel maga is elhitte, hogy beteg. Egyre inkább meggyűlölte magát, és a halál gondolatával kezdett el foglalkozni. Az iskola újabb megpróbáltatásokat hozott. Gúnyolták, megverték, amit a tanárok „nevelő célzattal” nem akadályoztak meg. Otthon sem panaszkodhatott, mert a szülei őt tartották hibásnak. A testvérei meg is verték, amiért úgy viselkedik, mint egy kislány. A tudományok és a vallás felé fordult, vágyai azonban tovább kínozták. A virtuális világban társakra talált, s rájött, problémájával nincs egyedül. Közben a barátjával a homofóbia ellen küzdő jogvédő szervezet aktivistájaként is dolgozott. Ezt a rokonság végképp nem bocsátotta meg Gafurnak.

– Testvéreim a nemzetség szégyenének neveztek, szégyelltek a barátaik előtt, s aggódni kezdtek a nővéreink jövője miatt. Aztán az egyik beszélgetés alkalmával a rokonok eszméletlenre vertek, késsel megszurkáltak – meséli a tádzsik fiatalember.

Gafur mögött végleg bezárult az otthon kapuja, de aktivistatevékenysége miatt egyre több problémája akadt a munkahelyén, s felfigyeltek rá a hatóságok is. A rendőrök egyre többször szégyenítették meg, s fizikailag is bántalmazták.

– Egy alkalommal addig vertek, amíg alá nem írtam, hogy kiskorút rontottam meg. Ezután négykézláb kellett ugatnom, amit felvettek, majd megfenyegettek, hogy megmutatják a szüleimnek, ha panaszt teszek. Ötszáz dollárt követeltek, hogy kiengedjenek – folytatja hányattatásainak történetét Gafur, aki ezután Tádzsikisztánt is elhagyta. Ma Európában él.

Gafur esete nem egyedi. A tádzsik homoszexuálisok családjuk előtt is titkolják a társadalom szemében megvetendő másságukat. A szovjet időkből maradó, őket sújtó törvényt ugyan 1998-ban hatályon kívül helyezték, az LMBT közösség helyzete azonban nem változott. Sok meleg és leszbikus a rokonság haragja elől a házasságba menekül, kettős életet él, lelki traumákkal küszködik. Üldözik őket a hatóságok, elítélően ír róluk a sajtó, nyilvánosan elítélik őket vallási vezetők is. A tádzsikisztáni iszlám közösség vezetője, Szaidmukarram Abdulkodirzoda szerencsétlennek, a társadalmat sújtó csapásnak nevezve őket egy pénteki imán kelt ki a homoszexuálisok ellen. Sajnálkozását fejezte ki, hogy Tádzsikisztánban egyáltalán léteznek melegek, és elítélte a nyugati államokat, mert felkarolják a homoszexuálisokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.