Mégiscsak a kvóta lesz a megoldás?

Az Európai Bizottság tervet dolgozott ki Olaszország megsegítésére, hogy ne ismétlődhessen meg a görög helyzet.

Arató László
2017. 07. 04. 16:24
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ebben az évben eddig körülbelül 80 ezer illegális migráns érte el Olaszország partjait Líbia felől, ez 86 százaléka az összes, Európai Unióba érkezett illegális bevándorlónak. Csak június 27-én és 28-án körülbelül 12 ezren értek partot az olasz kikötőkben. A tömeges bevándorlást jelzi az is, hogy az elmúlt fél évben több mint kétezren vesztek oda a Földközi-tengeren.

Az Európai Bizottság keddi javaslata szerint a testületnek, Olaszországnak és a tagállamoknak is van tennivalója. Brüsszel vállalta egyebek között, hogy 46 millió euróval segíti a líbiai hatóságok munkáját, az olaszok számára pedig 35 millió euró rendkívüli támogatást biztosít. Az uniós szervek készek azonnal jelentős létszámú szakembergárdát küldeni Olaszországba, hogy segítsék a menedékkérelmek feldolgozását, illetve azon bevándorlók visszafordítását, akik nem kaptak menedékjogot. Felgyorsítják magukat a visszaküldéseket is, több afrikai országgal már létrejöttek az ehhez szükséges egyezmények.

Az olaszok számára talán az elsődleges fontosságú feladat, hogy egy magatartási kódexet készítsenek a civil szervezetek számára, amelyben szabályozni tudják, hogy kik és milyen módon vehetnek részt a tengeri mentési munkálatokban. Ezentúl Brüsszel több téren is nagyobb erőfeszítéseket és rugalmasságot vár el az olasz hatóságoktól. Ez vonatkozik egyrészt a migránsok fogadására és őrzésére, illetve kiemelik, hogy az eritreai származásúak nyilvántartásba vétele rendkívül rosszul áll.

Ami a tagállamokat illeti, elképzelhető, hogy a mostani olasz válság eredményezi a menekültügyi rendszer reformjának felgyorsítását, amelyről a visegrádi országok ellenállása miatt Brüsszelben már kezdtek letenni. A több mint egy évvel ezelőtti javaslat szerint, ha egy tagállam határaira elviselhetetlenül nagy nyomás nehezedik, akkor a többi tagállam meghatározott kvóta szerint részt vesz a menedékkérelmek elbírálásában és azok elhelyezésében, akik menedékjogra jogosultak. Eredetileg az állam- és kormányfők legutóbbi, két héttel ezelőtti csúcstalálkozóján kellett volna elvi megállapodásra jutni, azonban a máltai elnökség napirendre sem tűzte a kérdést.

A jogszabály a két évvel ezelőtti, Görögországban kialakult kaotikus helyzetet akarta elkerülni ezzel a javaslattal, de úgy tűnik, most az olasz partoknál megismétlődnek az akkori jelenetek. Az Európai Bizottság ezért ismét sürgeti a tagállamokat, hogy gyorsítsák fel az ezzel kapcsolatos tárgyalásokat, hiszen jelen pillanatban nincs működőképes menekültügyi szabályozás az EU-ban. Frans Timmermans azt mondta, túl kellene már lépni azon, hogy Olaszország vagy Görögország egyedül képes megbirkózni a helyzettel. Az Európai Parlamentben (EP) egyébként már tárgyalják a jogszabályt, és Antonio Tajani, az EP olasz elnöke az uniós csúcson azt mondta, a nyár vége előtt el is fogják fogadni. Mindez persze semmit sem ér a tagállamok egyetértése nélkül.

A feszült helyzetet és félelmet ugyanakkor jól jelzi, hogy az MTI tudósítása szerint kedden a római külügyminisztériumba kérették René Pollitzer osztrák nagykövetet, miután a bécsi kormány páncélozott járműveket küldött az olasz határhoz, hogy szükség esetén ellenőrzése alatt tudja tartani a menekülthelyzetet. Olasz kormányforrások szerint az olasz–osztrák határon azonban teljes a nyugalom, nem erősödött az erre haladó migráció, tehát semmi sem indokolja Ausztria aggodalmait.

Enyhülést hozhat, hogy csütörtökön Észtországban, informális ülésen találkoznak az uniós belügyminiszterterek, és ez a téma is napirenden lesz. A német és a francia kormány már jelezte, felgyorsítják az áthelyezéseket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.