Nagy-Britannia betiltja a benzines és dízelautókat 2040-től

Pontosabban ettől az időponttól kezdve nem lehet majd forgalomba állítani új robbanómotoros autókat.

MN
2017. 07. 26. 14:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit kormány szerdán bejelentette: 2040-től megtiltja új dízel- vagy benzinüzemű autók és kisbuszok forgalomba helyezését. Michael Gove környezetvédelmi miniszter szerint nincs más alternatíva, új technológiákra kell áttérni, mert a robbanómotorok kipufogógázai súlyosan károsítják a környezetet és az emberek egészségét is.

Nagy-Britanniában a becslések szerint évente 40 ezer ember hal meg a szennyezett levegő által okozott betegségek miatt. A kabinet ezért jóváhagyott egy hárommilliárd font értékű levegőtisztasági programot. Ennek egy kisebb részét a helyi önkormányzatok kapják, hogy közlekedési átszervezésekkel, a tömegközlekedés előnyben részesítésével csökkentsék a szennyezőanyag-kibocsátást. Emellett előírják elektromos töltőállomások létesítését például az autópálya-csomópontoknál.

A kritikusok szerint ahhoz, hogy Nagy-Britannia teljesen áttérjen az elektromos autókra, nagyjából a mai csúcsterhelés másfélszeresére kellene növelni az elektromos hálózat teljesítményét, vagyis tíz új atomerőművet kellene építeni. Jelenleg csak az eladott új autók 4 százaléka elektromos, és a töltők kis száma miatt ezt nem is lehet hirtelen növelni.

Norvégia már év elején 2025-ös határidőt határozott meg a robbanómotoros autók kivezetésére. Franciaországban Emmanuel Macron elnök szintén 2041-es határidőt adott meg. A BBC beszámolója szerint a BMW már bejelentette, hogy az új, tisztán elektromos Mini gyártását 2019-ben kezdik meg Oxfordban. A Volvo már korábban közölte, hogy teljesen átáll az elektromos és hibrid autók gyártására.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.