Négyezer tehén repült Katarba

Egy üzletember saját márkát hozott létre, miután a határok lezárása miatt tejhiány alakult ki.

Horváth Attila
2017. 07. 06. 17:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teheneket importált Katar a tejgondok megoldására. Egy helyi üzletember, Moutaz al-Khayyat, négyezer tehenet reptetett az országba, hogy saját gazdaságot hozzon létre – számot be róla a Dohanews.co. Célja, hogy elősegítse az ország tejellátását, az öbölbeli vita után ugyanis megszűnt az alapvető élelmiszer importja. A projekt 8 millió dollárba került, a teheneket folyamatosan reptetik, több mint 60 Qatar Airways járat szállítja őket Ausztráliából és az USA-ból. Június elején a friss tejtermékek nagy része Szaúd-Arábiából származott. Mióta lezárták a határt, az ország a tejet, a joghurtot és más tejtermékeket Iránból és Törökországból importálta. Az üzletember 70 focipályányi területen tartja az állatokat, a napokban kezdték árulni az országban a műanyagdobozos termékeket.

Katarnak egyébként az elmúlt hetekben több segítője is akadt: Irán napi 1100 tonna gyümölcsöt és zöldséget szállít a blokád alá vont országba, miközben Isztambul is kitett magáért. Eddig 105 élelmiszerrel megrakott török teherszállító repülőgép érkezett Katarba, sőt csütörtökön egy 4000 tonna élelmiszerrel teli hajót is útnak indítottak, amely tíz nap múlva érheti el a dohai kikötőt.

Az Irán legfőbb ellenlábasának számító Szaúd-Arábia vezetésével arab országok egy csoportja június elején megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Katarral, és az ország gazdaságának működését nagymértékben hátráltató szankciókat vezetett be, arra hivatkozva, hogy vezetése terroristákat támogat, együttműködik Iránnal, és beavatkozik a belügyeikbe. Doha tagadja a vádakat. Szaúd-Arábia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein még június 22-én 13 követelésből álló listát továbbított Katarnak, és tíz napot adott neki, hogy a válság rendezéséhez egyezzen bele a követelések teljesítésébe. Ezek között szerepelt az al-Dzsazíra televízió bezárása, az Iránnal fennálló kapcsolatok szűkítése és a katari török katonai támaszpont felszámolása is. Az érintett arab országok hangsúlyozták: feltételeik nem képezik alku tárgyát, és az elszigetelés irányába tett további lépésekkel fenyegették Katart, ha nem fogadja el követeléseiket. Doha szerint az arab országok teljesíthetetlen követelések elé állították. Az MTI beszámolója szerint a katari külügyminiszter ma azt közölte, hogy országa kész a párbeszédre, de el fogja utasítani az arab államok követeléseit, mert azok célja nem a terrorizmus elleni küzdelem, hanem az ország szuverenitásának megcsonkítása.

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.