Nem áldozhatnak gluténmentes kenyérrel a katolikusok

Robert Sarah bíboros szerint az előírás egyértelmű: tiszta búzalisztet kell használni az ostyához.

MN
2017. 07. 09. 10:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A katolikus egyház ellenáll a divatos gasztronómiai és egészségtrendeknek, továbbra is tiltja a gluténmentes ostya használatát a szentáldozáshoz. Robert Sarah bíboros, az Istentiszteleti és Szentségi Kongregáció – amelynek hatáskörébe tartoznak a katolikus liturgia rendjével kapcsolatos kérdések – prefektusa a Vatikáni Rádió beszámolója szerint körlevélben fordult a püspökökhöz, hogy emlékeztesse őket: az eucharisztia (más néven úrvacsora) kellékei nem lehetnek akármilyenek.

A figyelmeztetésre azért van szükség, mert ma már a katolikus közösségek nem maguk készítik a bort és a kenyeret (ostyát), hanem jellemzően a boltokban vagy az interneten vásárolják.

A bíboros szerint a szentáldozáshoz használt kenyeret vagy ostyát – amely a katolikusok hite szerint már az átváltoztatáskor Jézus testévé változik (korábban úgy fogalmaztunk, hogy csak az áldozáskor válik Jézus testévé az ostya – a tévedésért elnézést kérünk!) – egyértelműen tiszta búzalisztből kell készíteni, vagyis biztosan nem lehet gluténmentes. Csökkentett gluténtartalmú lehet ugyan, de elegendő fehérjének kell lenni a lisztbe, hogy az ostyát vagy kenyeret adalékanyagok vagy a kenyér jellegét alapvetően megváltoztató eljárások nélkül is el lehessen készíteni. Ennek érdekében – némileg meglepő ódon – a bíboros szerint a genetikailag módosított búza használata megengedett.

Bár a katolikus hívők általában csak ostyával áldoznak, a szertartásnak része a bor is, így ennek a minőségére is kitér a bíboros. Itt is az a fő szabály, hogy a bornak tisztának, jó minőségűnek kell lennie. Azoknak, akik nem fogyaszthatnak bort, a papok megengedhetik, hogy tiszta, még nem erjedő mustot vegyenek magukhoz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.