Össztüzet zúdított a német kormány Törökországra

A teljes német vezetés nekiesett a szerintük a jogállamot semmibe vevő ankarai vezetésnek.

MN
2017. 07. 21. 8:48
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Riasztónak látja a német Szövetségi Alkotmányvédelmi Hivatal (BfV) a török titkosszolgálatok és szélsőséges csoportok németországi jelenlétét. Hans-Georg Maassen, a BfV elnöke a Neuen Osnabrücker Zeitung című lapnak azt mondta: tudomásuk van a török kormány befolyásszerzési kísérleteiről, főként a németországi török társadalomban, a török titkosszolgálat adatgyűjtési tevékenysége pedig már túllépett a német jog keretein. A cél a Recep Tayyip Erdogan elnökkel szemben álló török származású németek megfélemlítése.

Közben Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter az egykori NDK-hoz hasonlította Törökországot, ahol nem tartják be a minimumszabályokat sem, hiszen már önkényes letartóztatások is történnek, mint annak idején a kommunista Kelet-Németországban. Heiko Maas igazságügy-miniszter pedig arra figyelmeztette a Törökországba utazó német turistákat, hogy aki oda megy, nem jogállamban tartózkodik.

A német miniszterek arra utaltak, hogy a török hatóságok letartóztattak egy német állampolgárt, Peter Steudtner jogvédőt, akit terrorizmussal vádolnak. Berlin szerint a férfinak semmi köze a politikához, még csak soha nem is írt Törökországról. Ez volt az utolsó csepp a pohárban, ezzel alapvető fordulat következett be a német–török kapcsolatokban. Ráadásul korántsem ő az egyetlen német rács mögött, egy Deniz Yücel nevű újságíró például február óta van őrizetben, rajtuk kívül legalább további hét németnek gyűlt meg a baja a török hatóságokkal.

Sigmar Gabriel német külügyminiszter csütörtökön jelentette be, hogy elfogyott a türelem, irányváltás következik Törökországgal szemben, mert az ankarai vezetés hátat fordít az európai értékeknek.

A német kormány az ankarai vezetéssel szembeni keményebb fellépés jegyében a Törökországba irányuló fegyverszállításokat is leállítja - értesült a Bild című német lap.     Pénteki beszámolója szerint a szövetségi kormány felfüggesztette valamennyi törökországi hadiipari üzleti projektet. A legutóbbi nyilvános adatok szerint a kormány a január-áprilisi időszakban 57 engedélyt adott ki törökországi hadiipari exportra, az ügyletek összértéke mintegy 22 millió euró (6,8 milliárd forint). Törökország ezzel a negyedik helyen állt az EU-n kívüli NATO-partnerek, és a hadiipari együttműködésben a NATO-tagországokkal egyenrangúként kezelt EU-n kívüli államok sorában.

A kormány a hadiipari export január-áprilisi alakulásáról szóló jelentésében kiemelte, hogy \"korlátozó jellegű és felelősségteljes\" politikát folytat. Így a kiviteli engedélyekről szóló döntések mérlegelésében kiemelt súlya van az emberi jogok helyzetének a fogadó országban, és a főszabály szerint elutasítják az engedélykérelmet, amennyiben megfogalmazódik az az \"alapos gyanú\", hogy az értékesíteni tervezett termékeket \"belső elnyomásra vagy az emberi jogok másmilyen folytatólagos, rendszerszerű megsértésére használhatják\".

A szövetségi parlament (Bundestag) ellenzéki pártjai éppen erre hivatkozva régóta sürgetik a törökországi fegyverszállítások leállítását.

    

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.