Szijjártó: Martin Schulznak mindenről Magyarország jut eszébe

Magyarországot, Lengyelországot és Angela Merkelt is támadta beszédében a szocialista kancellárjelölt.

MN
2017. 07. 16. 14:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unióból kiveszett szolidaritásról beszélt a német szociáldemokraták (SDP) vezetője, Martin Schulz, s Orbán Viktor harcos kritikusa igyekezett pellengérre állítani a különutas Magyarországot és Lengyelországot is. Az SDP kancellárjelöltje a Németország és az EU jövőjéről készített tervét ismertető beszédében elmondta, nehéz lenne megállapítani, hogy pontosan mikor szűnt meg a tagállamok közötti szolidaritás. – Meglehet, hogy akkor, amikor Magyarország és Lengyelország megtagadta a menekültek befogadását, és magára hagyott más országokat – mondta Schulz. A magyar kormányt kritizáló beszédében beszélt arról is, hogy a szolidaritást nem vállaló tagállamok nem érdemelnek uniós támogatásokat sem. – A közös költségvetés legnagyobb haszonélvezői között ott van Lengyelország és Magyarország, két tagállam, amely megtagadta a szolidaritást a menekültkérdésben – tette hozzá az SPD kancellárjelöltje. Schulz egyben megígérte, ha a költségvetés nem a szolidaritás elvén alapul, kancellárként vétót emel majd. – Aki nem fogad be menekülteket, és például pusztító adóversenyt folytat a mi országunk ellen is, az nem viselkedik szolidárisan, és nem számíthat a mi szolidaritásunkra – utalt a magyar és a lengyel kormányra a szocdem politikus. Schulz üzent belföldi vetélytársának, Angela Merkelnek is. Elmondta, a szolidaritás kiüresedése mögött állhat az is, hogy vetélytársa, a CDU/CSU jobbközép pártszövetség vezetője 2015-ben „megnyitotta a határokat anélkül, hogy bármiféle egyeztetést folytatott volna partnereinkkel”.
– Olyan EU-ra van szükség, amely kiegészíti a nemzetállamokat ott, ahol határaikba ütköznek, köztük a klímaváltozás és a terrorizmus elleni küzdelemben és a migráció ügyében, amellyel még Németország sem tud egyedül megbirkózni – mondta Schulz. Hozzátette, új „eszközöket” is ki kell alakítani, hogy az EU érvényesíthesse a demokrácia, a jogállamiság és az igazságosság elveit a közösségen belül és kívül is.
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter gyorsan reagált a német kancellárjelölt válaszára. – Mindig mindenről Magyarország jut eszébe, pedig inkább a saját pártjával kellene foglalkoznia – mondta Szijjártó, és emlékeztetett, hogy az SPD három tartományi választáson is vereséget szenvedett.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.