Tajvan a kétoldalú kapcsolatok legnagyobb győztese

Javulnak a gazdasági kapcsolataink Tajvannal, de a magyar exporton lenne mit javítani.

Buzna Viktor
2017. 07. 21. 4:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Meglepő helyről kapott dicséretet a magyar diplomácia. A Tajpej Képviseleti Iroda leköszönő vezetője, Tao Ven-lung szerint hazánk sok más országnál rugalmasabban kezeli a tajvani kapcsolatokat. A júliusban távozó képviselet-vezető lapunknak elmondta: míg a fokozódó kínai nyomás következtében máshol nehéz érdemi kommunikációt kialakítani a helyi közigazgatással, Magyarországon a köztisztviselők és az üzletemberek „tudják, hogy meddig mehetnek el”. – Ha kezdeményeztünk valamit Magyarországon, sosem mondták azt, hogy nem tehetünk semmit – mondta Tao Ven-lung.

Pedig a Peking és a renegát szigetállam közötti diplomáciai fegyverszünet decemberben véget ért, akkor a Tajvant önálló entitásként elismerő nyugat-afrikai ország, Sao Tomé és Príncipe fogadta el Pekinget a kínai nép kizárólagos képviselőjeként. Ennél fájdalmasabb lehetett Tajpej számára, amikor az idén júniusban a stratégiai elhelyezkedése miatt fontos Panama fogadta el az „egy Kína” elvet, elengedve az ázsiai szigetállam kezét.

Magyarország is Kína integráns részeként, annak különleges igazgatású területeként tekint a szigetre. A kormány azonban az „egy Kína” elv elfogadásánál jóval több gesztust tett már Pekingnek, előfordult, hogy az ázsiai baráti ország érdekeit az Európai Unió közös akaratánál is többre értékelte.

A budapesti képviselet távozó vezetőjének szavaiból azonban kiderül, a látványos kínai barátság korántsem akadályozta a tajvani kapcsolatok csendes építését. – Egy-egy szerződést, szándéknyilatkozatot sikerült aláírnunk – mondta a képviselet-vezető, hozzátéve, a jogi dokumentumok a kapcsolatok későbbi építéséhez fontosak voltak.

Ha valaki, Tao Ven-lung felismerheti a hatékony hintadiplomáciát. A diplomata 1978-ban kezdte karrierjét, dolgozott Tajvan brüsszeli irodájában, Franciaországban és nyolc évig Afrikában. 2014-ben érkezett Magyarországra, Budapest külügyi karrierjének utolsó állomása volt.

Amikor megkérdeztük, vajon a magyar diplomácia miért olyan rutinos a kínai–tajvani kapcsolatok párhuzamos építésében, a diplomata azt felelte: Magyarország több évtizedes szocialista múltja bizonyára nagy segítség abban, hogy a vezetés megértse a kínai politika természetét. A diplomata hozzáteszi, fontos volt az is, hogy mindenekelőtt tisztázta, nem azért érkezett Magyarországra, hogy a kínai kapcsolatoknak ártson.

A taktika az elmondottak alapján bevált, Magyarország és Tajvan között mélyültek a kulturális és az üzleti kapcsolatok. Bővült az ösztöndíjasok keretszáma. A Testnevelési Egyetemmel hoztak tető alá új oktatási cseremegállapodást, ennek köszönhetően jelenleg 70-80 diák tanul Tajvanon. Áttörés a kereskedelmi kapcsolatokban következett be. Tajvanon tavaly súlyos madárinfluenza-járvány pusztított, megnőtt a kereslet a magyar víziszárnyasok iránt, ami elhárította az export elől az adminisztratív akadályokat. 2015 és 2016 között így 142 százalékkal bővült a víziszárnyasexportunk annak ellenére, hogy miután hazánkban ütötte fel a fejét a kór, Tajvan novemberben teljes zárlatot rendelt el. 2015-ben emelkedett az import is, a víziszárnyas-embargó feloldásáért cserébe Magyarország orchideát importált, a Taipei Times korábbi cikke szerint 120 millió dollár (31 milliárd forint) értékben. Elindult a lúdtoll és a sertéshús exportja is, ennek volumene tavaly 16 millió dollár (4,194 milliárd forint) volt. Tao Ven-lung ugyanakkor hozzátette, a gazdasági kapcsolatok nem merülnek ki a mezőgazdasági termékek kereskedelmében. Alakulóban van egy mesterséges intelligenciát fejlesztő tajvani cég magyarországi beruházása is, erről azonban a leköszönt képviselet-vezető részleteket nem árult el.

Bár a gazdasági kapcsolatok fejlődtek, a Külgazdasági és Külügyminisztérium munkájával a dicsérő szavak ellenére mégsem lehetünk teljesen elégedettek. A Központi Statisztikai Hivatal adataiból kiderül, hogy bár 2015 és 2016 között a Tajvanba irányuló magyar export 45,964 milliárd forintról 49 milliárdra emelkedett, a kereskedelmi mérlegünk rámutat: a kapcsolatból elsősorban Tajvan profitál. Tavaly az ázsiai sziget exportunk több mint három és félszeresével nagyobb, 180 milliárd forint értékben adott el árut Magyarországon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.