Trump és Putyin ma találkozik először négyszemközt

Az elődeinél jóval magabiztosabb Putyin nem borul a meggyengült amerikai elnök keblére.

Stier Gábor
2017. 07. 07. 6:33
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin a kínai elnökkel, míg Donald Trump Varsóban 12 kelet-európai ország vezetőivel találkozva melegített be első személyes találkozójukra. Ám a hamburgi, történelminek beharangozott mai csúcs előtt mindkét fél igyekezett lecsöndesíteni a várakozásokat. Nem vár áttörést az első kézfogástól Borisz Mezsujev, a PolitAnalitika nevű internetes elemzőportál főszerkesztője, az orosz–amerikai kapcsolatok kiváló ismerője sem, akivel a G20-csúcs előtt, Moszkvában beszélgettünk.

– Minden valószínűség szerint alapjában a személyes ismerkedésre korlátozódik a találkozó, konkrétumokról nem döntenek. Jó eséllyel ugyanakkor körvonalazódhat egy, talán még idei kétoldalú csúcs lehetősége, de ez a maximum, amit a hamburgi egyeztetéstől várni lehet. Már csak azért is, mert Trump keze meg van kötve a Russiagate miatt, s Moszkva sem érdekelt abban, hogy az amerikai elnök keblére boruljon. Mindössze arra kell vigyáznia, hogy a tigrist ne ijessze meg, s korlátok között tartsa. Ezt szolgálja a mostani egyeztetés is – fogalmaz az orosz elemző.

Az orosz–amerikai viszonyban ma Mezsujev véleménye szerint egyfajta visszatérés van a Mihail Gorbacsov előtti időkhöz. Azzal a különbséggel, hogy az orosz elit okosabb elődeinél és kevésbé naiv, míg a jelenlegi amerikai adminisztráció jóval gyengébb, mint Ronald Reagan idején. A helyzet is némiképp hasonló, hiszen Európa akkor is kereskedni akart Moszkvával, és félt Reagantől, míg Washington minden erővel igyekezett megakadályozni ezt a közeledést. – Még egy peresztrojka biztosan nem lesz! A párbeszéd ma keményebb, és nélkülöz minden egykor jellemző naivitást – jegyzi meg a szakértő.

Borisz Mezsujev szerint Oroszország érdekelt volna néhány, mindenekelőtt Kelet-Európa sorsát, a fegyverkezést, a rakétavédelmi rendszert érintő nagy megegyezésben. Maga a téma a nemzetközi közösség szemében kellemetlen, de tisztázni kellene a befolyási övezetek leosztását is, ami elsősorban Kelet-Európa, benne Ukrajna és Szíria kapcsán merülhetne föl. Ezenkívül ott van a szankciók, a terrorizmus elleni harc kérdése, de a szakértő meglátása szerint az amerikaiak minden jel szerint kizárólag Szíriáról és érintőlegesen a terrorizmus elleni harcról akarnak tárgyalni. – A szíriai helyzet kimondottan aggasztja Washingtont, s erről kész lenne belátható időn belül valamiféle megegyezésre is – véli Mezsujev. Az ukrán válságot minden bizonnyal érintik a felek a beszélgetésen, ám egyre inkább úgy látszik, hogy a Fehér Ház ennek a problémának a megoldását az európai hatalmakra ruházza át, így Putyin a szombati, Angela Merkellel és Emmanuel Macronnal közös reggelin tárgyalhat érdemben erről a kérdésről.

Mind Putyinnak, mind pedig Trumpnak vannak a kezében ütőkártyák. Oroszország pozícióit a gyenge gazdasági teljesítmény, míg az Egyesült Államokét az egyre mélyebb politikai válság rontja. Mint az elemző rámutat, Trump csak következmény, ez már a rendszer válsága, amely egész Nyugatot érinti. – A kiszámíthatatlan Amerikával Európa sem szívesen kooperál. Vége a transzatlanti együttműködés amerikai dominanciájának, s az örökségért éles harc bontakozik ki Nagy-Britannia és a német–francia tengely által vezetett kontinens között – értékeli a Nyugaton belüli viszonyokat Mezsujev, hozzátéve, hogy az orosz diplomácia ebben a szembenállásban finoman Berlint és Párizst támogatja, miközben ügyel arra, hogy Trump ne söpörje le a sakktáblát.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.