Tüntetések miatt nem szüretelik a világ legdrágább teáját

A gurkhák saját államot szeretnének, a teabiznisz bánja az elhúzódó tüntetéseket.

Földi Bence
2017. 07. 07. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A világ legdrágább teáit termesztik a nyugat-bengáli Dardzsiling területén, ám az árak még tovább emelkedhetnek, ugyanis egy etnikai konfliktus miatt az úgynevezett második betakarítású, prémiumminőségű tealevelek szüretelése nem zajlott le – ez normál esetben május közepétől júliusig tartana. Az ekkor betakarított tealeveleket borostyánszínűnek és muskotályos ízvilágúnak tartják, csak Dardzsilingben, ebben az időszakban terem ilyen, méghozzá azért, mert az első betakarítás után egy fertőzés megtámadja a teacserjéket. Mivel ennyire ritka és különleges teáról van szó, kilójáért 1850 dollárt (félmillió forint) is megadnak Európában.

Ha a második betakarítású tealevelekből származó bevétel kiesik, a helyi cégek komoly bajban találják magukat, ugyanis erre alapul az egész éves költségvetésük. A. N. Szingh, egy kalkuttai teatermesztő cég – amelynek ültetvényei vannak Dardzsilingben – szóvivője a Reutersnek úgy nyilatkozott, összbevételük 40, összes tealevelüknek pedig 20 százaléka származik ebből a betakarításból. – Totális katasztrófa ez az iparág számára – jelentette ki. A The Economic Times számításai szerint akár 22,5 millió dolláros (több mint 6 milliárd forint) kiesést is okozhat az export hiánya. A területen – ahol összesen 87 nagy ültetvény működik – évente nyolcmillió kilogramm teát termelnek, ennek kétharmadát Európába exportálják, főleg német és brit cégeknek.

De mi okozta a bajt? Június 9-én, tehát a betakarítási időszak csúcspontja előtt tüntetni kezdtek a nepáli származású nyugat-bengáli lakosok, a gurkhák. A kemény harcosairól is ismert népcsoport független államot követel magának, ahol megőrizhetik hegyvidéki, himalájai kultúrájukat. Sztrájkjaik és tiltakozásaik erőszakba torkolltak, három gurkha meg is halt, több tucat rendőr pedig súlyosan megsérült az összecsapásokban. Ugyan ezek a számok elmaradnak a ’80-as évek hasonló harcaitól – akkor 1200-an vesztették életüket –, de június 9. óta nem szüreteltek a térségben.

A későbbi betakarítások rendszerint jóval gyengébb minőségűek, ráadásul a júliusi betakarítás is sok helyütt lehetetlenné vált, hiszen az előző szüret hiánya miatt nem tudnak kinőni az új tealevelek. Három hétig tart a cserjéknek, hogy friss, szüretelhető levelet hajtsanak. A teaértékesítő cégeknek lehet még készletük a 2016-os második betakarítású dardzsilingi teából, de 2017 szeptemberére ez föltehetően mindenütt elfogy majd. Nemcsak ez a terület szenved, hanem a szomszédos Szikkim is, ahová csak Dardzsilingen át vezet autóút – ők a nyugat-bengáli kormánytól kártérítést követelnek a tüntetések által okozott turisztikaibevétel-kiesés miatt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.