Vajdasági autonómia? Még az is kérdés, létezik-e ilyen egyáltalán

A tartományi kormány gyakorlatilag nem létezik. Minden fontos döntést Belgrádban hoznak meg.

Majláth Ronald
2017. 07. 04. 12:16
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a múlt évben beiktatták a szerb haladó párti Igor Mirovicsot a Vajdaság kormányfőjének, azonnal rendelkeztek a tartomány „hagyományos” zászlajának és címerének visszaállításáról, amelyet még a felkelő szerbek használtak 1848–49-ben. Ma a tartomány fővárosában, Újvidéken a közintézményeken a korábbi háromcsillagos mellett ott lengedezik a visszaállított zászló is, amelynek eredetiségét annak idején még a szerb ellenzéki pártok is kétségbe vonták.

A tartomány hatásköreit, illetve finanszírozását rendező jogszabály kérdésében azonban már korántsem voltak ilyen szorgalmasak a haladók. Ismeretes: a terület pénzeléséről szóló törvény már több mint tíz éve napirenden van Szerbiában. Az alkotmány ugyan világosan kimondja, hogy a köztársasági büdzsé legalább hét százaléka a Vajdaság költségvetésének jár, rendszerint éles viták alakulnak ki arról, mennyi is ez a pénz. És bár az alkotmány végrehajtásáról szóló törvény szerint 2008 végéig meg kell hozni a Vajdaság pénzügyeiről szóló jogszabályt, mégsem történt előrelépés. A jelenlegi vezetés sem fukarkodott az ígéretekben: a múlt év októberében az akkor még miniszterelnök Aleksandar Vucic ígéretet tett a törvény elfogadására, mégsem került rá sor. Nem segített az sem, hogy időközben már az Európai Bizottság is jelezte, hogy mielőbb el kell fogadni a tartomány pénzeléséről szóló törvényt, hiszen ez Szerbia alkotmányos kötelezettsége.

– Az Igor Mirovic által vezetett tartományi kormány gyakorlatilag nem is létezik, mert mindenről Belgrádban döntenek – mondja lapunknak Igor Salak, a legnagyobb ellenzéki erő, a Demokrata Párt (DS) alelnöke, amikor Újvidéken arról kérdezzük, miért nem sikerült előrelépni a Vajdaság hatásköreinek és finanszírozásának kérdésében. A politikus emlékeztetett: amikor a DS volt hatalmon a tartományban, kísérletet tettek a probléma megoldására, azonban a köztársasági kormány más színezetű volt, így nem tudtak többséget teremteni a javaslatuk mellé. Most azonban egészen más a helyzet, mert köztársasági és tartományi szinten is a haladók adják a kormánykoalíció gerincét. Igor Salak úgy látja, ők valójában nem is értik, miért van szükség regionalizációra, és csak akkor cselekednek majd, ha az Európai Unió rájuk parancsol.

– A Vajdaság korábbi vezetőinek hat évük volt arra, hogy megoldják a finanszírozás kérdését, mégsem tették meg, most pedig türelmetlenül sürgetik az erről szóló törvény elfogadását – ezt már Predrag Matejin, a haladók képviselője mondja lapunknak, aki bízik abban, hogy hamarosan megoldás születik a problémára. Szerinte függetlenül attól, hogy továbbra sincs törvény a kérdésről, nagy támogatások érkeznek a tartományba, az újvidéki Zezelj híd, a Belgrád–Budapest vasútvonal, a technológiai park, a Vajdasági Rádió és Televízió épülete, az új gyárak és más projektek közvetlenül is bizonyítják, hogy az állam komoly pénzeket fektet be a régióban. A vajdasági kormánykoalíció tagjaként a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) is bizakodó. Pásztor István pártelnök Aleksandar Vucic államfővé választása után rögtön közölte: arra számít, hogy hamarosan napirendre kerülnek a magyarságot közvetlenül érintő kérdések, például a nemzeti tanácsokról szóló törvény vagy a Vajdaság hatásköreit, illetve finanszírozását rendező jogszabály.

Nem ilyen optimista azonban a Magyar Mozgalom nevű civil szervezet, amely a legutóbbi tartományi választásokon a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösséggel karöltve a VMSZ legfőbb kihívója volt a magyar szavazatokért. Garai Zsoltot, a mozgalom nemrég megválasztott társelnökét Szabadkán értük utol, ahol a vezető egy Magyarországon meghonosodott fordulattal jellemezte a szerbiai közállapotokat. – Ez egy következmények nélküli ország, itt Aleksandar Vucic bármit megígérhet, ha nem teljesíti, annak nem lesz semmiféle következménye – állítja Garai, aki szerint erősen kérdéses, hogy beszélhetünk-e még egyáltalán a Vajdaság autonómiájáról. Ugyanis napjainkra annyira központosítottak minden rendszert, hogy még a tartomány hatáskörébe tartozó kérdésekben is ki kell kérni Belgrád véleményét.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.