Válaszlépéseket emleget a NATO-szakértő a Petya miatt

Ha bebizonyosodik, hogy a zsarolóvírus politikai támadás volt, annak következményei lesznek – figyelmeztettek.

Ficsor Benedek
2017. 07. 03. 17:22
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Múlt héten söpört végig a világon a Petya néven elhíresült zsarolóvírus. Előbb a legnagyobb orosz olajvállalat, a Rosznyefty hálózatait és honlapjait blokkolta, majd támadás érte a Mars, a Nivea, a TESA és a Mondelez International cégek oroszországi szervereit is. A vírus később kitörve a kelet-európai hálózatokból Németországban, Hollandiában, Dániában és még Indiában is gondokat okozott. A világszintű támadás ellenére a hekkerek mégis jól körülhatárolhatóan Ukrajnára koncentráltak: célba vették az ország több pénzintézetét és állami szervek hálózatait is.

A szakemberek szerint ugyan a Petya a WannaCry nevű elődjéhez hasonlóan blokkolja a számítógépet, és 300 dollárt követel a titkosítás feloldásáért, célja mégis inkább a károkozás, emiatt feltehetően nem unatkozó hekkerek indították a támadást. Az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács vezetője kijelentette, hogy a vírus előzetes vizsgálatai alapján Oroszország áll a Petya mögött.

Hasonló következtetésre jutott a NATO kibervédelmi központja is – írta meg a CNBC amerikai gazdasági hírcsatorna honlapja. Közlésük szerint a támadás állami megrendelésre indult, így a Petya háborús támadásként értelmezhető. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár korábban arról beszélt, hogy egy kibertámadás esetén is életbe kell léptetni a washingtoni szerződés 5. cikkelyét. Ez kimondja, hogy ha egy NATO-tagállamot támadás ér, akkor azt az egész szervezet elleni támadásként értékelik, és ennek megfelelően reagálnak.

– Mivel a vírus fontos állami rendszerek ellen irányult, a Petyával megsértették a célpontok szuverenitását – fogalmazott Tomáš Minárik, a kibervédelmi központ kutatója. – Következésképpen áthágták a nemzetközi jogot, aminek komoly következményei lehetnek. 

Bár bizonyítékot nem találtak rá, de az elmúlt hónapok kibertámadásai alapján a szakemberek szerint egyértelmű, hogy Oroszország áll a támadás mögött – hangsúlyozta a CNBC.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.