Visegrádi szabadon választott hadgyakorlat

Nem csak az eljövendő konfliktusok szereposztásában maradtak nézetkülönbségek a közép-kelet-európai országok között.

Zord Gábor László
2017. 07. 21. 18:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy képzeletbeli település, Dehoha (az összeesküvés-elméleteket megelőzendő a név a honvédség számára fontos Debrecen, Hódmezővásárhely és Hajdúhadház helységnevek kezdő szótagjaiból tevődik össze) NATO által támogatott polgármestere ellen a szomszédos ország által támogatott lázadás kezdődik, melyet a szövetség igyekszik ellenőrzés alatt tartani. Próbálnak közvetíteni a felek között, aztán a demonstrálók ellen már be kell vetni a rohamrendőrré átvedlett honvédeket, végül a külföldi erőknek egyre nagyobb erőfeszítésükbe telik, hogy megóvják védencüket az erőszakoskodóktól. A település köré és a közeli határhoz felvonulnak a V4-ek mellett amerikaiak, románok, horvátok és britek is. A helyzet eldurvul, egyre hevesebb támadásoknak vannak kitéve a baráti csapatok, végül a lázító szomszédos országból érkező fegyvercsempészek óriási robbanás kísérte likvidálása nyomán végleg elszabadulnak az indulatok.

Az ellentmondásos városvezetőt brit katonák segítségével, a magyar honvédség egyik (nemrégiben Oroszországban nagyjavított, a nyilvánosság előtt most először bemutatott) helikopterével épp evakuálják, amikor a szomszéd nyílt intervencióra ragadtatja magát. A szövetségesek lendületét azonban már lehetetlen megtörni: a nemzetközi páncélos erők a tüzérségtől és a magyar Gripenek gépágyútüzétől támogatva visszaverik az agresszort (a senki által nem irigyelhető szerepet amerikai Abrams harckocsik és magyar BTR-80 páncélozott szállító harcjárművek játszották), és a feldúlt Dehohában is lecsillapodnak a kedélyek. Európa csendes, újra csendes.

Aki a forgatókönyv mögött a krími, donbaszi, vagy dél-oszétiai történelmi események nyugati olvasatát, vagy a balti országok fóbiáit véli felfedezni, s a bajkeverő szomszédos ország helyébe Oroszországot képzeli, az nem sokat tévedhet. Készenléti terveiben a NATO is egy ilyen lopakodó, lázadó civilekkel indított, felségjelzés nélküli milíciákkal folytatott, majd nyílt agresszióba torkolló kihívást vizionál magának, melyet a szembenállás széles spektruma miatt manapság divatos hibrid hadviselésnek nevezni. Ugyanakkor jól látszik, hogy a résztvevők távolról sem egységesek abban, hogy mit emelnek ki a hadgyakorlatból, amiben a V4-en, a NATO-n belüli eltérő vélemények, történelmi paranoiák, vagy belpolitikai aktualitások is tükröződnek.

Mi sem támasztja alá mindezt jobban, mint Simicskó István honvédelmi miniszter nyilatkozata, aki cáfolta, hogy a gyakorlat bárki ellen irányulna, azt viszont kiemelte - egyértelműen az Orbán-kormány és Soros György közötti kommunikációs háború húrjain játszva - hogy a szövetséges haderőknek manapság az álcivilek útján folytatott ellenséges tevékenységre is fel kell készülniük.

Bár a Bátor Harcos során demonstrált, amerikai bábáskodás mellett zajló térségi katonai együttműködés korábban még soha nem érte el a jelenlegi szintet, nemcsak az eljövendő konfliktusok szereposztásában maradtak nézetkülönbségek. Egyetlen nagy értékű közös haditechnikai beszerzés sem valósult még meg, több kooperációs terv (radar, helikopter) nemzeti projektként folytatódik, a munkamegosztás pedig rendre a releváns hadiiparral rendelkezők közötti rivalizálás áldozatává válik.

A helyzetet nem könnyíti a meredeken emelkedő helyi védelmi büdzsék tekintélyes szeletére pályázó amerikai és nyugat-európai cégek konkurenciaharca sem, mely többször a beszerzések elodázódásához vezetett. Bár ennek kapcsán időzítésről azért túlzás lenne beszélni, ez az a cseppet sem rózsás helyzet, melyben a V4-kormányfők és Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök minapi budapesti találkozóján kinyilvánított együttműködési szándéknak nagy jelentősége lehet. A Romániában, Lengyelországban és immár Csehországban is komoly hídfőállásokkal rendelkező izraeli hadiipar ugyanis olyan megoldásokat tud kínálni, amivel a térségi országok számára a nyugati NATO-szövetségesek közötti verseny és az azzal járó politikai kényelmetlenségek elkerülhetőek. A változatosan értelmezett „új hidegháború” közepette a zsidó állam eséllyel pályázik a nevető harmadik szerepére piacunkon.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.