A férőhelyekhez képest ezer elítélttel többen vannak a szerbiai börtönökben

2002-ben törölték el a halálbüntetést, azóta 82 embert ítéltek negyven évre. Mindannyian férfiak.

MTI
2017. 08. 09. 9:08
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerbiában 2002-ben törölték el a halálbüntetést, azóta 82 embert ítéltek negyven évig terjedő letöltendő börtönbüntetésre, ez a kiszabható legsúlyosabb ítélet a nyugat-balkáni országban – adta hírül szerda reggeli híradójában a helyi közszolgálati televízió. A 82 elítélt között nincsen nő – közölte a büntetés-végrehajtási igazgatóság.

A távirati iroda helyi tudósítása szerint a halálbüntetés 1804 és 2002 között szerepelt a kiszabható ítéletek között a szerb büntető törvénykönyvben, ám az utolsó ítéletet, amely golyó általi halál volt, 1992. február 14-én hajtották végre. Utoljára 2001-ben született halálbüntetésre vonatkozó ítélet, ezt azonban később negyven év letöltendő börtönbüntetésre módosították.

A negyven évre ítéltek között bérgyilkosok, gyilkosok és erőszaktevők vannak,

akik a legszigorúbban őrzött szerbiai fegyházakban, Pozsarevácban, Belgrádban és Nisben töltik büntetésüket.

A büntetésük kétharmadának letelte után, azaz huszonhat év és nyolc hónap börtönbüntetést követően az elítélteknek joguk van kérelmezni a feltételes szabad lábra helyezést, ám mivel a büntető törvénykönyv változásai még csak tizenöt éve léptek életbe, egyelőre nem lehet tudni, hogyan járna el a bíróság a szabadon bocsátási kérelmek ügyében.

Az igazságügyi miniszter egyébként a közelmúltban közölte, hogy túlterheltek az ország börtönei, körülbelül ezerrel többen vannak a büntetés-végrehajtási intézményekben, mint amennyi a befogadóképességük. Hamarosan új, ötszáz férőhelyes intézmény nyílik a Belgrádhoz közeli, bánsági Pancsován, ami megoldhatja a helygondokat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.