A török puccskísérlet szervezőjének kiadását kéri Ankara Berlintől

A török kormány kéri, hogy küldjék haza Adil Öksüzt, bár a németek nem tudnak arról, hogy náluk lenne.

MN
2017. 08. 16. 11:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ankara diplomáciai jegyzékben kérte szerdán a tavaly július 15-ei török puccskísérlet operatív vezetője, Adil Öksüz kiadását Berintől – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva.

A szökésben lévő Öksüz a legkeresettebb ember Törökországban, de a múlt héten hírek röppentek fel arról a török sajtóban, hogy esetleg Németországban, Frankfurt vagy Ulm városában tartózkodik, amihez Baden-Württemberg tartomány még ideiglenes engedélyt is kiállított neki.

Az Anadolu információit Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter a TRT Haber állami hírtelevíziónak adott szerdai interjújában megerősítette.

A török külügyminisztérium arra kérte a német hatóságokat, hogy vizsgálják ki az értesüléseket, és ha igaznak bizonyulnak, fogják el és adják át Öksüzt Ankarának.

A török vezetés az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot vádolja az összeesküvés kitervelésével, de az incidens közvetlen irányításáért Adil Öksüzt teszi felelőssé, írja az MTI. Güllen egy interjúban elismerte, egy alkalommal valóban találkozott Öksüzzel, és mint hozzátette, a török kormány szemében ennyi elég is ahhoz, vagy valaki puccsistának számítson.

A német külügyminisztérium korábban azt közölte, hogy nem áll rendelkezésére információ Öksüz esetleges németországi tartózkodásáról, ugyanakkor a török fél ezt a nyilatkozatot nem tartja kielégítőnek. A hírügynökség jelentése szerint Gülen nemzetközi hálózatának mintegy 4 ezer tagja menekült Németországba a tavaly nyári incidens óta.

A több mint 40 ember halálával járó, sikertelen puccskísérlet után jelentősen meggyengült a szekuláris államrendet támogató hadsereg befolyása. Erdogan elnöknek pedig a történtek jó alkalmat adtak arra, hogy leszámoljon vélt vagy valós politikai ellenfeleivel: a hatóságok letartóztatták az ellenzéki katonai vezetőket, majd a tisztogatás tovább terjedt. Több ezer bírót mentettek fel, 21 ezer tanár oktatási engedélyét vonták be, és tömegek börtönbe akár csak azért, mert nem szimpatizáltak a török kormánnyal: az utóbbi egy évben a török hatóságok  összesen több mint 50 ezer embert helyeztek előzetes letartóztatásba, és körülbelül 170 ezer ember ellen indítottak eljárást terrorszervezetekkel összefüggésben. Mindemellett nagyjából 150 ezer embert elbocsátottak vagy felfüggesztettek állásából.

Az elnök bosszúhadjáratának jellemző része volt, hogy betiltotta az FG betűkombinációt tartalmazó rendszámokat, mert szerinte ezek is Fetullah Güllenre emlékeztetnek.

A német-török viszony a puccskísérlet óta folyamatosan romlik, a kapcsolatot konfliktusok egyre hosszabb sora terheli, ami a közelmúltban diplomáciai viszályhoz vezetett. A berlini vezetés a múlt hónapban irányváltást jelentett be, az eddiginél keményebb fellépést ígért Törökországgal szemben, arra hivatkozva, hogy Ankara a túlzó kormányzati tisztogatásokkal elfordul az európai értékektől.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.