Amerika bombázni készül a Fülöp-szigeteken

Az NBC két védelmi minisztériumi forrása szerint az erre vonatkozó terveket jelenleg mérlegelik a Pentagonban.

MTI
2017. 08. 08. 4:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az NBC két védelmi minisztériumi forrása szerint az erre vonatkozó terveket jelenleg mérlegelik a Pentagonban. A légicsapásokat minden valószínűség szerint pilóta nélküli repülőgépekkel hajtanák végre.

A tévécsatorna úgy tudja, hogy az amerikai műveletek megindítását napokon belül bejelentik, miután a Fülöp-szigeteki hadsereggel harcban álló dzsihadisták a térség több, az Egyesült Államokkal szövetségesi viszonyban lévő országát is fenyegetik.

Hírügynökségek emlékeztetnek rá, hogy Rex Tillerson amerikai külügyminiszter hétfőn a Fülöp-szigeteki fővárosban a Délkelet-ázsiai Országok Szövetsége (ASEAN) külügyminiszteri találkozója előtt elmondta: az Egyesült Államok megfigyelési eszközökkel, kiképzéssel, információkkal és repülőgépekkel támogatja Manilát a szélsőségesekkel szemben.

Tillerson a sajtónak hangsúlyozta: nem gondolja, hogy az iszlamistákkal szembeni amerikai segítség összeegyeztethetetlen volna a Fülöp-szigeteki hatóságok emberi jogi szempontból aggályosnak tartott drogellenes kampányával.

Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnök és az amerikai külügyminiszter az ASEAN 50. külügyminiszteri tanácskozása alkalmával egyeztetett Manilában. A mostani volt az eddigi legmagasabb szintű találkozó Donald Trump amerikai elnök kormányzata és Duterte között, a találkozón egyebek mellett megvitatták a dél-Fülöp-szigeteki Mindanao szigetén, Marawiban kialakult biztonsági helyzetet is.

A városban már negyedik hónapja összecsapások folynak az Iszlám Állammal szövetséges Maute fegyveresei és a kormánycsapatok között. A harcok miatt a Fülöp-szigeteki törvényhozás júliusban megszavazta Duterte indítványát, hogy további öt hónapra hosszabbítsák meg a május végén eredetileg 60 napra meghirdetett katonai igazgatás bevezetését.

A harcokban május óta több mint 600 ember vesztette életét többségében a lázadók soraiból, de többtucatnyi civil lakost is kivégeztek a szélsőséges fegyveresek, akik jelenleg 300 túszt tartanak fogva Marawiban, és a kormányerők emiatt nem tudnak átfogó támadást indítani ellenük.

Az amerikai haderő évek óta megoszt hírszerzési információkat a Fülöp-szigetekkel – reagált az amerikai beavatkozás tervével kapcsolatos értesülésre Jeff Davis, a Pentagon szóvivője. „Immár tizenöt éve folyamatos a terrorellenes jelenlétünk a Fülöp-szigeteken” – tette hozzá.

Jelenleg is van a terepen egy kisebb amerikai katonai egység, amely az Iszlám Állam elleni harcot támogatja – írta hírportálján az NBC tévécsatorna.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.