Austerlitznél szakítanák szét az osztrákok és németek a visegrádi együttműködést

A slavkovi háromszög még erőtlen, de vannak intő jelek: a V4-ek egyre inkább két táborra válnak szét.

Földi Bence
2017. 08. 09. 19:34
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Augusztus második felében Salzburgban egyeztetnek a slavkovi háromszög kormányfői Emmanuel Macron francia elnökkel – közölte Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök kedden. A felek főként az Európai Unió jövőjéről kívánnak tárgyalni, emellett a európai gazdasági és biztonsági helyzetről tartanak megbeszéléseket. A salzburgi csúcson nemcsak multilaterális, hanem kétoldalú tárgyalások is zajlanak majd, Sobotka például külön is leül egyeztetni Christian Kern osztrák kancellárral, valamint Macronnal is.

A slavkovi háromszög (S3) Ausztria, Csehország és Szlovákia részvételével jött létre még 2015 elején a dél-morvaországi Austerlitzben (mai nevén: Slavkov). A felek eldöntötték, hogy szorosabbra fűzik együttműködésüket regionális gazdasági, főként közlekedési infrastrukturális területeken, valamint uniós témákban.

Érezhetjük, van átfedés a visegrádi négyek (V4: Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia) célkitűzéseivel, a júliusban kezdődött magyar elnökség például A V4 összeköt szlogent választotta, programjában pedig az infrastrukturális fejlesztésekre helyezett nagy hangsúlyt.

Az, hogy a slavkovi háromszög a V4-gyel szembeni alternatívaként merülhet fel, az utóbbi időben lett egyre nyilvánvalóbb. Legutóbb júliusban találkozott Kern, Sobotka és Robert Fico szlovák kormányfő Brünnben (mai nevén: Brno), akkor utóbbi újságírói kérdésre úgy nyilatkozott, az S3 nem a V4-gyel szemben jött létre. „Gyakran felmerül a kérdés, hogy nem keresünk-e alternatívát a már meglévő együttműködési formákhoz, mint amilyen például a V4. Megállapíthatjuk, hogy mi elsősorban azt a lehetőséget keressük, hogyan lehet kihasználni a szomszédság előnyeit országaink számára, és olyan problémákra összpontosítunk, amelyeket jobban meg lehet oldani hármasban, mint a megszokott kétoldalú alapon” – jelentette ki Fico. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter júliusban a fővárosi Fradi-stadionban rendezett, Ausztria, Horvátország és Szlovéniával kibővített V4 külügyminiszteri csúcson így fogalmazott: – A visegrádi csoportban semmiféle repedés nincsen. Értjük, hogy Nyugat-Európából próbálkoznak az egység megbontásával. Próbálkozni lehet, de nem fog sikerülni.

Más kérdés, hogy Sobotka áprilisban arról beszélt, a visegrádiak nem egyformák, Fico pedig nyár elején arról, hogy országa számára nem megfelelő élettér a V4. Egyre inkább úgy fest, hogy a V4 két táborra kezd szakadni, a szlovák–cseh párosra és a magyar–lengyel duóra. Jerzy Snopek budapesti lengyel nagykövet még a lengyel soros elnökség idején, áprilisban úgy fogalmazott, hogy a V4-ben sokszor túl sok a szlogen, a beszéd, de kevés a tényleges tett és eredmény. A szlovák–cseh páros alapvetően az EU-hoz, azon belül pedig Németországhoz húz, miközben a másik oldal, a V4-en belül túlsúlyba kerülő magyar–lengyel duó az EU kritikájában ért egyet leginkább. Igaz, utóbbi páros kapcsolatában is okozott gondokat, hogy Orbán Viktor magyar kormányfő tavasszal nem a lengyel kormány jelöltjét támogatta az európai tanácsi választásokon. Mégis, a V4-eket „kisajátító” magyar és lengyel kormány tevékenységét nem nézik jó szemmel a csehek és a szlovákok, ezért is kerülhet előtérbe az S3.

Azért is meglepő, hogy a slavkovi háromszög tagjai augusztus második felében vendégül látják Macront, mert lapunk információi szerint a francia államfő a szeptemberi V4-csúcsra is hivatalos. Ezen a találkozón – amelyre a briteket is várja a magyar kormány – a keleti tagállamokból nyugatra érkező munkavállalók ügye lesz a fő megtárgyalandó kérdés, azaz nem teljesen fedi a csúcs a slavkoviak egyeztetésének témáit. A szeptemberi, budapesti csúcs azért is lehet kulcsfontosságú, mert októberben taglalják Brüsszelben azt a tanácsi irányelvjavaslatot, amely a „a kelet-európai szociális dömpinggel” és „a kiküldött munkavállalókkal” szembeni fellépést ígért. Ráadásul Macron a májusi elnökválasztás előtti kampányban arról beszélt, szívesen látna olyan szankciókat, amelyek az európai alapértékeket be nem tartó tagállamokat sújtanák. Vannak tehát olyan pontok, amelyekben érdemes lenne közelíteni a V4-ek és az unió egyik vezető tagállama (valamint a brexittel az EU-t elhagyó britek) álláspontjait.

– A slavkovi háromszög még nem jelent veszélyt a V4-ekre abból a szempontból, hogy ez az együttműködés még alig-alig látható formátum, amelynek nemzetközi tartalma egyelőre csekély – mondta lapunknak Feledy Botond külpolitikai szakértő. A CEID kutatója ugyanakkor rámutatott, az S3 része annak a sok tényezőből összeálló német–osztrák stratégiának, amely a kelet-közép-európai országok, ezen belül is a V4-ek megosztására irányul. – Jó jel, hogy a franciák úgy érzik, érdemes manőverezni a V4-ekkel, nem annyira Berlin ellen, inkább Berlin kiegyensúlyozására – jelentette ki Feledy Botond. A külpolitikai szakértő szavait így zárta: – Az lenne a kellemes meglepetés, ha a V4-ek konkrét javaslattal rukkolnának elő az októberi uniós csúcs előtt, és nem csupán semmitmondó deklarációt tennének közzé a szeptemberi, Franciaország részvételével zajló V4-találkozó után.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.